Warmtepompen of verzuipen

24 juli 2023by Ben Breekveldt0

Warmtepompen of verzuipen

Het is nog nooit zo heet geweest op aarde als de afgelopen weken. Sommigen kunnen misschien genieten van de (extreme) warmte op vakantie in Zuid-Europa. Anderen schrikken van de angstaanjagende bosbranden en gevolgen voor ons klimaat en gaan liever naar Noorwegen op vakantie. Er is dus een heuse warmtetransitie in ons klimaat gaande. Dergelijke weerextremen zullen in de toekomst veel vaker voorkomen door klimaatverandering door onder andere CO2-uitstoot. Een belangrijke oplossing voor Nederland behelst een warmtetransitie waarin we van gasgestookte verwarming naar elektrische aangedreven warmtepompen overstappen. Maar hoe werkt dat pompen van warmte nou precies? We kunnen onmogelijk de warmte uit Zuid-Europa naar Noorwegen pompen, maar van buitenshuis naar binnen gelukkig wel. In deze blog behandelen we aantal soorten warmtepompen.

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je koelkast je eten en drinken koud houdt, dan ken je het basisprincipe van een warmtepomp al. Je koelkast haalt de warmte uit de inhoud en blaast deze via de achterkant de keuken in. Warmtepompen zijn eigenlijk een soort sponzen. Ze zuigen de warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en geven die af aan je pand. Ze kunnen zelfs werken als het buiten koud is, want zelfs koude lucht bevat nog wat warmte.

Zo heb je een lucht-water warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt en afgeeft aan het water in je centrale verwarming. De warmte uit de buitenlucht wordt door een buitenunit afgegeven aan een koudemiddel. Dit koudemiddel is een vloeistof die kunstmatig koud en warm kan worden en stroomt door naar de warmtepomp. Binnen de elektrisch aangedreven warmtepomp wordt het verwarmingswater verwarmd en door het verwarmingssysteem verder gepompt. Een andere soort is de lucht-lucht warmtepomp. Deze werkt hetzelfde als de lucht-water warmtepomp, maar geeft de warmte direct aan de lucht in je woning of bedrijfsruimte. Handig voor als je geen centrale verwarming hebt. Dan is er nog de WKO, ofwel warmte-koudeopslag. Deze ondergrondse variant pompt water met een constante temperatuur uit de grond. In de winter wordt deze ‘koude’ warmte gebruikt om je pand te verwarmen, terwijl in de zomer de ‘warme’ koude juist voor verkoeling zorgt. Slim hè?

Tot slot bestaat er nog een veelgehoorde variant: de hybride warmtepomp. Deze werkt samen met je bestaande gasgestookte cv-ketel. Bij mild weer doet de warmtepomp al het werk. Op koude winterdagen springt je cv-ketel bij. Handig, want zo ben je altijd verzekerd van voldoende warmte, terwijl je toch flink kunt besparen op je energierekening en jouw CO2-voetafdruk kunt verminderen. Deze optie kan bijzonder aantrekkelijk zijn als je woning of bedrijfsruimte nog niet volledig geïsoleerd is, of als een volledig elektrische warmtepomp (nog) niet haalbaar of betaalbaar is.

Warmtepompen, of ze nu volledig elektrisch of hybride zijn, zijn niet alleen goed voor het milieu, maar kunnen ook zorgen voor een flinke besparing op je energierekening. Maar voordat je er een aanschaft, is het goed om deskundig advies in te winnen. Het mooie is namelijk dat een warmtepomp niet alleen kan verwarmen, maar ook kan koelen! Het kan bijvoorbeeld de hitte uit je woning halen en terug de lucht in blazen. Handig voor een landje dat tussen het warme Zuid-Europa en koude Noorwegen in ligt en met twee warmtetransities te maken heeft!

Leave a Reply