Jaarlijkse kostenbesparing door informatieplicht

7 september 2020Geschreven door C M0
https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2020/12/luis-villasmil-4V8uMZx8FYA-unsplash-1280x857.jpg

 

Veel bedrijven zijn nog niet overtuigd van het nut van de informatieplicht energiebesparing. Zonde! De baten zijn namelijk groter dan de kosten. Met een terugverdientijd van maximaal vijf jaar kan je energierekening jaarlijks met honderden euro’s dalen. Te beginnen bij het laaghangend fruit.

Wat is de informatieplicht?

Bedrijven aanzetten tot energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Dat is het doel van de informatieplicht energiebesparing. Dat is natuurlijk goed voor de portemonnee, het levert namelijk meer op dan dat er aan uitgegeven wordt. Meer dan 50.000 locaties zijn ondertussen al aangemeld bij de RVO (RVO, 2020). Deze hebben aangegeven welke erkende maatregelen al zijn genomen en welke nog op de planning staan.

De informatieplicht energiebesparing is namelijk niks meer dan het aangeven wat een bedrijf op dit moment doet op het gebied van energiebesparing. Elk bedrijf dat meer verbruikt dan 50.000 kWh of 25.000 M³ gas per jaar moet hieraan voldoen.

Het aangeven wat de huidige situatie is wordt gedaan aan de hand van erkende maatregelen. Voor elke branche heeft de RVO een eigen Erkende Maatregelenlijst (EML) aangemaakt. Deze erkende maatregelen hebben allemaal een terugverdientijd van maximaal vijf jaar.

Hoewel elke erkende maatregelenlijst anders is, zijn er wel veel overeenkomsten. Zo wordt in elke lijst gekeken naar:

  • Isolatie
  • Ventilatie
  • Verwarming
  • Verlichting

Afhankelijk van de branche waarin een bedrijf zich bevind, worden er meer specifiekere erkende maatregelen gesteld.

Waarom de informatieplicht?

Het doel van de informatieplicht energiebesparing is om bedrijven en organisaties aan te moedigen om energie te besparen. Daarnaast krijgen bedrijven inzicht in energie besparen en wordt er een 0-punt bepaald. Dit is niet alleen goed voor de bedrijven zelf, het is ook goed voor het milieu. Op 28 juni 2019 heeft het kabinet het Klimaatakkoord gepresenteerd (Rijksoverheid, 2019). Hierin staat het grote doel: Het nationale broeikasgasuitstoot in 2030 met 49% terugdringen ten opzichte van 1990.

Om dit te bereiken moeten we grote stappen maken op het gebied van energiebesparing. De informatieplicht energiebesparing wordt, zoals eerder genoemd, gezien als laaghangend fruit. Deze erkende maatregelen zijn eenvoudig uit te voeren. Daarnaast zijn de kosten relatief laag én zijn de maatregelen snel terugverdient. Vervolgens zijn de jaarlijkse kosten verlaagd, wat natuurlijk meer winst betekend! Met deze plicht zorgt de overheid in één klap voor een enorme besparing in de mkb sector.

Informatieplicht invullen

Invullen van de informatieplicht energiebesparing gaat via de portal van de RVO. Bedrijven kunnen dit zelf doen of ze besteden dit uit. Hier wordt de huidige situatie ingevuld aan de hand van de erkende maatregelen. Gemiddeld zijn dit meer dan 50 vragen per bedrijfstak.

Na het invullen worden de vragen gecontroleerd en verzonden naar de RVO. Deze maakt vervolgens een rapport aan met uniek IP-nummer. Zodra het rapport is gemaakt heeft het bedrijf voldaan aan de informatieplicht. Daarnaast is het bedrijf voorbereid op het bezoek van de omgevingsdienst.

Erkende maatregelen niet vrijblijvend

Als een bedrijf niet voldoet aan de informatieplicht, is deze in principe in overtreding volgens de Wet Milieubeheer. Het bevoegd gezag zal deze vervolgens aanschrijven volgens de Landelijke Handhavingsstrategie. Bedrijven krijgen hiervan bericht en worden gevraagd alsnog aan de informatieplicht te voldoen. Komt een bedrijf vervolgens niet in actie? Dan gaat het bevoegd gezag over tot handhaving. Dit kan leiden tot boetes of strafrechtelijke stappen. De hoogte van de boete is afhankelijk van de aard van de overtreding. Vaak gaat het om een bedrag vanaf 1.000 euro per overtreding (Ruimte-OK, 2019).

Controles om de hoek

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat wil dat gemeenten minstens één keer per vier jaar controleren of bedrijven de wet informatieplicht energiebesparing naleven (Energyproof, 2020) aan de hand van de erkende maatregelen. De controle ligt bij de gemeenten en uit onderzoek blijkt dat de frequentie van de controles laag is.

Hiervoor is er in 2020 extra capaciteit beschikbaar gesteld voor extra ondersteuning bij het toezicht op energiebesparing. ‘’Het nu aan de gemeenten om aandacht te geven aan de uitvoering van deze wettelijke taak’’, aldus Wiebes. Een taak die door gemeenten serieus wordt genomen, gezien de stijging van het aantal controles.

Tips

Een groot aantal bedrijven moet nog voldoen aan de informatieplicht. Bent u er daar één van? Houd in het achterhoofd dat de erkende maatregelen binnen vijf jaar zijn terugverdiend. Wees geen dief van uw eigen portemonnee!

Wilt u de informatieplicht zelf invullen? Hier leest u alles over het zelfstandig indienen van de informatieplicht.

Liever uitbesteden? Goed idee! Vaak bespaart u dan meer!

Als erkend adviseur van de overheid heeft Energy Department veel ervaring met het indienen van de informatieplicht. Hier kunt u alles vinden over wat u van ons kunt verwachten.

Laat een reactie achter