Het verhaal achter Nederlands belangrijkste gas

https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2022/11/david-griffiths-Z3cBD6YZhOg-unsplash-1280x853.jpg

Het afgelopen jaar horen we haast iedere dag wel iets over gas. De gasprijs, gasmarkt, gaslevering, gasbesparing, de gasvoorraad, gaspijpleidingen en LNG passeren regelmatig de revue. Groningsgas is in het leven van de Nederlanders een alledaags onderdeel. We verwarmen een groot deel van onze gebouwen met gas, koken op gas en wekken elektriciteit op met gas. De geopolitieke spanningen met bijbehorende gevolgen voor de gasmarkt hebben grote impact op het leven van veel mensen en bedrijven. Maar wat is gas nu eigenlijk precies? En hoe kunnen we hier energie uit opwekken? Deze vragen zijn nauwelijks aan bod gekomen het afgelopen jaar, maar niet minder interessant. In deze blog gaan we hier dieper op in.

Wat is aardgas?

Als we het over gas hebben, hebben we het eigenlijk over aardgas. Het is een fossiele brandstof die niet hernieuwbaar is en Groningsgas bestaat voor ongeveer 81,3% uit methaangas, ook wel CH4. Daarnaast bevat het stikstof, ethaan, propaan en butaan alsook CO2. De verhoudingen van deze gassen verschillen per locatie waar aardgas in de grond voorkomt. Dan even inzoomen op methaangas (CH4). Het bestaat voor een deel uit koolstof (C) net als CO2. Daarnaast bestaat het uit 4 waterstofmoleculen: H4. Methaangas valt dan ook binnen de familie, geheel origineel bedacht, koolwaterstoffen.

Hoe is aardgas ontstaan?

Aardgas behoort tot de groep fossiele brandstoffen, net zoals aardolie, steenkool en bruinkool. Deze brandstoffen zijn ontstaan uit overgebleven organisch materiaal wat overblijft na het overlijden van planten en dieren. Het heeft miljoenen jaren geduurd voordat dit organisch (fossiele) materiaal aardgas is geworden. Organische fossielen bestaan uit biomoleculen zoals glucose: C6H12O6. Over de jaren heen wordt dit materiaal bedekt met nieuwe lagen klei, zand en zout, waardoor het overgebleven organisch materiaal tot wel 3 km diep ‘naar beneden is gezakt’. Dieper in de grond wordt de temperatuur en de druk hoger. Hierdoor vinden chemische reacties plaats, waardoor het overgebleven organisch materiaal vervormd van C6H12O6 tot steenkool wat weer vervormd tot aardgas: CH4.

Hoe krijgen we energie uit aardgas?

Nu we weten wat aardgas is en hoe het is ontstaan, rest de vraag: hoe gebruik je de energie uit aardas? Eerst kort iets over energie. Energie heeft veel verschillende vormen, zoals bijvoorbeeld warmte, beweging, elektrisch, mechanisch en chemisch. Met aardgas kunnen wij er bijvoorbeeld voor zorgen dat er iets verwarmd wordt of dat er elektriciteit wordt opgewekt. Dit doen we door het verbranden van aardgas op dezelfde manier zoals jij thuis je soep verwarmd op het gasfornuis. Op deze manier wordt aardgas omgezet in energie.

Hoe milieuvriendelijk is aardgas?

Bij de winning van aardgas worden natuurgebieden en ecosystemen aangetast. Hierbij komt onder andere schadelijk stikstofgas vrij. Bij de verbranding van aardgas komt onder andere CO2 vrij. Aardgas is niet milieuvriendelijk, maar wel duurzamer dan bijvoorbeeld steenkool. Daarnaast kunnen we aardgas niet voor eeuwig gebruiken, omdat de voorraad uiteindelijk op zal raken. Het kan miljoenen jaren duren voordat er weer nieuwe voorraden ontstaan.

Kortom, we moeten van het grootschalige gebruik van aardgas af om onze huizen en kantoren te verwarmen, voor zowel het milieu als onze portemonnee. Hoe? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan voor de verduurzaming van jouw VvE of bedrijf.

Laat een reactie achter