De hoofdlijnen van het nieuwe klimaatakkoord zijn inmiddels bekend. Energy Department zocht uit wat het akkoord inhoudt voor het midden- en kleinbedrijf.
In 2015 is er tijdens de Conference of Parties (CoP) in Parijs een nieuw klimaatakkoord opgesteld. Destijds deden aan het akkoord 185 landen mee. Hierin werd onder andere afgesproken dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd niet meer dan twee graden mag stijgen. In de energieagenda van de rijksoverheid is vastgesteld dat in Nederland in 2050 de CO² reductie zodanig moet zijn dat de energievoorziening bijna in zijn geheel duurzaam is opgewekt. Om dit doel te verwezenlijken zijn er ook doelen gesteld voor 2020 en 2023 waarin respectievelijk 14% en 16% van alle energie duurzaam moet zijn.
Om de doelstellingen van het internationale klimaatakkoord te behalen is de Nederlandse overheid gaan praten met organisaties en bedrijven. Dit worden ook wel de klimaattafels genoemd. Deze gesprekken leverden zeshonderd voorstellen op om de uitstoot te verminderen. Deze voorstellen zijn bekend als het Nederlandse Klimaatakkoord.
Het mkb gaat de komende jaren te maken krijgen met enkele nieuwe wetten rondom duurzaamheid en energie. De belangrijkste punten voor het mkb staan hieronder beschreven.
2. De belasting op gasverbruik gaat omhoog. Op deze manier probeert de overheid het gebruik van aardgas minder aantrekkelijk te maken.
3. Om de elektrificatie te stimuleren gaat de belasting op stroomverbruik omlaag.
4. De overheid gaat zelf duurzamer inkopen. Dit houdt in dat in 2020 minstens 10% van de inkopen circulair moet zijn. Dit betekent dat ze hergebruikt, recyclebaar of zuinig geproduceerd worden. Voor innovatieve mkb’ers is dit natuurlijk een mooie kans!
Energy Department is specialist in het terugdringen van energie.