Groene herstart economie

12 augustus 2020Geschreven door C M0
https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2020/08/towfiqu-barbhuiya-joqWSI9u_XM-unsplash-1280x854.jpg

 

Een herstart van de economie is begonnen. Nu het langzamerhand weer begint op te krabbelen wordt er vaak gekeken naar de manier waarop dit gaat gebeuren. Moet de economie weer worden zoals het was, of is het tijd voor verandering? Meer thuiswerken, minder reizen: het zijn allemaal trends in onze huidige economie. Volgens veel partijen is daarom nu het moment om de herstart van de economie op een groene manier te laten verlopen.

Waarom nu een herstart?

Door de coronacrisis wordt er meer thuis gewerkt, zijn minder bedrijven open en worden er minder reizen gemaakt. Dit zijn allemaal veranderingen die meehelpen aan een beter klimaat. In de eerste zes maanden van 2020 is er in Nederland tot 15% minder stroom verbruikt dan in de eerste helft van 2019 (NU.nl, 2020). Grootste oorzaak is de coronacrisis. Als die grotendeels voorbij is, zal de economie weer naar het niveau gaan van voor de crisis. Maar is dat wel goed? Moet een herstart van de economie niet opnieuw worden ingedeeld?

Klimaatakkoord

In het Klimaatakkoord staat dat Nederland in 2030 49% minder CO2 moet uitstoten ten opzichte van 1990. In 2050 moet dit 95% zijn, een flinke opgave. Juist voor het bedrijfsleven. De overheid neemt verschillende maatregelen om deze doelstellingen te bereiken. Er bestaat een kans dat deze regels nu veranderen vanwege de coronacrisis. Echter is dit nog steeds niet gebeurd. Dat betekent dat de overheid alles op alles moet zetten om de afspraken in het klimaatakkoord na te komen.

Herstelplan economie

De overheid is bezig met een herstelplan om de economie zo spoedig mogelijk weer op gang te helpen. Veel mensen zeggen: maak een herstart van de economie daarom meteen groen. Als je het doet, doe het goed. Zo ook Europees commissaris Frans Timmermans. Als eurocommissaris is Timmermans met de Green Deal gekomen: afspraken voor heel Europa om het continent in 2050 klimaatneutraal te krijgen. Een ambitieus plan, maar wel een flinke opgave.

Hoe moet deze herstart dan op gang komen?

Een ambitieus plan is één ding, het uitvoeren daarvan een tweede. Hoe kan Nederland (of zelfs Europa) de economie op een groene manier herstarten? Uiteraard zijn meerdere manieren mogelijk. Een paar voorbeelden worden hieronder uitgelicht:

Eisen stellen aan bedrijven

Uit een enquête van ABN Amro onder duizend mensen (Philippen, 2020), blijk 54% het met de volgende stelling eens te zijn: De overheid mag eisen voor duurzaamheid stellen aan bedrijven die noodsteun ontvangen vanwege de coronacrisis. Met andere woorden: als bedrijven geld ontvangen van de overheid, moet dit worden besteed aan duurzame oplossingen.

Laaghangend fruit

Eén van de verplichtingen die al is gegeven en die meerdere oplossingen biedt is de informatieplicht energiebesparing. Door de maatregelen van deze verplichting te hanteren wordt er op een duurzame manier energie en dus geld bespaard. Alle maatregelen van de informatieplicht worden laaghangend fruit genoemd, omdat deze maatregelen binnen vijf jaar zijn terugverdiend. Energy Department helpt bedrijven bij het voldoen van de informatieplicht. Als uw bedrijf nog niet heeft voldaan aan de informatieplicht, klik dan hier.

Duurzame investeringen

Wat een herstart van een economie in crisis nodig heeft is stimulerende investeringen. Deze investeringen zorgen ervoor dat de verliezen die zijn geleden worden goedgemaakt. Uit onderzoek blijkt dat klimaatinvesteringen op lange termijn rendabel zijn. Zo kan je bijvoorbeeld investeren in het vergroten van het netwerkcapaciteit. Als we toch meer duurzame energie moeten opwekken, zorg dan voor een goedlopend netwerk. Daarnaast kan de overheid kijken naar het goedkoper maken van duurzame oplossingen. Door deze voor consumenten goedkoper te maken, maak je ze ook aantrekkelijker. Zo zijn er meerdere toepassingen om de economie op een groene manier te herstarten.

What’s in it for me?

Als ondernemer vraagt u zich af wat bijdragen aan een groene herstart van de economie u oplevert. Op nummer één staat uiteraard een verbeterd milieu. Als we nu veranderingen aanbrengen kunnen de doelstellingen in het klimaatakkoord worden behaald. Zo laat u een betere wereld achter voor u naasten.

Daarnaast kunt u met de juiste investeringen uw energiekosten en Co2 uitstoot drastisch verlagen. Met de informatieplicht energiebesparing kan de eerste stap worden gezet. Ook kunnen slimme energiebesparende apparaten een uitkomst bieden. Dit zijn apparaten die u via een smartphone of tablet kan aan- en uitschakelen wanneer u wilt. Voor al deze producten kunt u kijken op onze Smart Company pagina. Hier staat duidelijk hoe u kunt besparen en wat u daarvoor nodig heeft.

 

Is dit niet te optimistisch?

Velen vragen zich af of een groen herstel plan te optimistisch is. Of dat er te veel risico’s aan vast zitten. Dat is niet zonder reden. De economie krimpt namelijk nog steeds elke maand en de werkloosheid stijgt. De onzekerheid over corona helpt in dit geval ook niet mee.

Allemaal argumenten om een groen herstart van de economie in twijfel te trekken. Want wie zegt dat het daarna beter gaat? Veel Nederlanders vragen zich af waarom wij altijd het braafste jongetje van de klas moeten zijn. En wie zegt ons dat de rest volgt als Nederland, of zelfs Europa, steeds groener wordt?

Risico’s moeten genomen blijven worden. Bijna iedereen is het ermee eens dat we met z’n allen meer op het milieu moeten letten. Door de verslechtering van het wereldwijde klimaat zijn grote veranderingen wellicht wel nodig. En wie weet, straks volgt de rest wel. Achteraf is altijd makkelijk praten, misschien moeten we dat nu een keer voor zijn.

Lees meer blogs.

Laat een reactie achter