Het klimaatakkoord dat in 2019 is gesloten lijkt niet voldoende te zijn om de klimaatdoelen te halen. Hierom kondigt het kabinet aan met extra maatregelen te komen, zo ook voor het bedrijfsleven. Energy Department zocht uit met welke maatregelen uw bedrijf rekening moet houden.
Het klimaat is de laatste tijd niet uit het nieuws weg te denken. Het kabinet is nog haastig op zoek naar een permanente oplossing voor de stikstofcrisis en het volgende probleem is alweer aanstaande. Het opgestelde klimaatakkoord is niet voldoende om de klimaatdoelen van 2030 te halen, zo stelde Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) begin november.
Eveneens voorspelt het PBL dat de klimaatdoelen van 2020 op het gebied van CO-2 reductie, duurzame energie en energiebesparing niet behaald worden met de huidige koers.
Minister Wiebes heeft in een reactie op het tegenvallende nieuws gezegd dat het kabinet extra maatregelingen gaat treffen om het bedrijfsleven te verleiden om meer te doen voor het klimaat. Het codewoord lijkt dus ‘verleiden’ te blijven. Het eerder opgestelde klimaatakkoord was hier ook op gericht. Maar welke verleidingen kan uw bedrijf verwachten?
Het kabinet wil 60 miljoen euro extra subsidie uittrekken om bedrijven te stimuleren te investeren in warmtepompen en zonneboilers. Dit maakt de aanschaf van deze duurzame producten aantrekkelijker.
Het kabinet wil vanaf 2021 een CO-2 heffing voor de industrie. De grootste vervuilers dienen te betalen voor de CO-2 die zij uitstoten. In het klimaatakkoord van 2019 is te lezen dat er een heffingsvrije voet komt. Dit houdt in dat alleen bedrijven die meer dan het maximum uitstoten moeten betalen. Het kabinet moet de CO-2 heffing verder nog vormgeven.
Energy Department is specialist in het terugdringen van energie.