Energietrends 2021

30 december 2020Geschreven door admin0
https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2020/12/pexels-kindel-media-9800031-1280x960.jpg

Wat een achtbaan was 2020. Rollercoaster van Danny Vera is niets voor niets de nummer 1 in de top 2000. Dit was ook in de energiewereld te zien. Energietarieven zijn nog nooit zo laag geweest, Het klimaatakkoord is aangepast en thuiswerken zorgt voor minder energieverbruik. Voor de energierekeningen allemaal voordelen. Toch was dit het zwaarste jaar in de afgelopen eeuw, en dat hebben we allemaal gemerkt. Daarom zijn wij zeker benieuwd wat 2021 te bieden heeft, en hebben we de 10 energietrends van 2021 alvast op een rijtje gezet voor u!

Voorgaande jaren

In de voorgaande jaren zagen we een aantal energietrends voorbijkomen, duurzaamheid die extra wordt gestimuleerd, het bedrijfsleven die meer moet betalen en het verplicht worden van ledverlichting voor bedrijven. Daarnaast is de informatieplicht energiebesparing ook volop op gang gekomen. Trends die wij aan zagen komen en ook uitgekomen zijn. Ook de energietrends van 2021 zijn er weer, een aantal trends die u als bedrijf goed in de gaten kan houden.

1.      Aardwarmte ingehaald door zonne-energie

Door de steeds lagere kostprijs van zonnepanelen zit Nederland in de versnelling als het gaat om de opwekking van zonne-energie. Ook heeft zonne-energie aardwarmte ingehaald. In de loop van de jaren zal dit alleen maar stijgen. In 2019 was er zelfs een recordaantal zonnepanelen geplaatst. Naar verwachting zal dit alleen maar groeien. Waarom is dat?

Opwekken van zonne-energie kan namelijk erg interessant zijn voor bedrijven. Het wordt namelijk alsmaar voordeliger om zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen hebben namelijk momenteel een terugverdientijd van 7 á 8 jaar. Ook verbetert de positie van de opwekking van zonne-energie telkens binnen de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE++). Klik hier om meer te lezen over de SDE++ subsidie.

2.      Heropening RVV-verduurzaming vanaf 1 juli 2021

Ook de heropening van de RVV-verduurzaming is aangekondigd en zal plaatsvinden op 1 juli 2021.  Dit is de nieuwe datum, eerder had het RVO namelijk bekendgemaakt dat op 1 april 2021 de heropening zou plaatsvinden. Naar verwachting gaan woningcorporaties hierdoor weer volop aan de gang met de verduurzaming.

De RVV-verduurzaming is de Regeling Vermindering Verhuurderheffing. Dit is een subsidie voor woningcorporaties (de verhuurdersheffingsplichtige) die investeren in de verduurzaming van hun bestaande sociale huurwoningen. Deze subsidie is voor woningbezitters die meer dan 50 sociale huurwoningen in handen hebben. Zodra die investering is gerealiseerd komt de woningcorporatie in aanmerking voor korting op de verhuurderheffing. Door de energietransitie heeft de overheid gekozen om deze weer te openen, ondanks eerdere sluiting door uitputting van het budget.

Voor het realiseren van een klimaatneutraal Nederland, zijn woningcorporaties die in aanmerking willen komen voor de korting ten minste verplicht 3 label stappen te maken naar minimaal energielabel B. Voor de subsidie heeft de overheid 156 miljoen vrijgegeven.

Naar verwachting gaan woningcorporaties hierdoor weer volop aan de gang met de verduurzaming van de sociale huurwoningen. Ook dit duidt weer op het feit dat de energietransitie volop in gang is. Een voordeel voor de woningcorporaties onder ons.

3.      Versnelling energietransitie

De energietransitie is inmiddels op gang gekomen. Begin december kondigde de leiders van de Europese Unie ook een nieuw doel aan. De uitstoot van CO2 moet namelijk vanaf nu niet met 49%, maar 55% verminderd zijn in 2030. Om dit doel realistisch te maken zullen bedrijven met innovatieve oplossingen moeten komen. Innovatieve oplossingen waar u naar verwachting meer over te horen zal krijgen in het aankomende jaar zijn:

  • Smart system devices: bijvoorbeeld smart laadpalen die het netwerk evenwichtig belasten door afstemming met het gebruik. Dit is een project die loopt in de Gemeente Amsterdam. Zo testen zij bijvoorbeeld hoe een aantal auto’s tegelijk, goed en flexibel opgeladen kunnen worden.
  • Robotisering voor uitvoerende werkprocessen: Zwaar belastende taken en tijdrovende klussen laten uitvoeren door robots.
  • Plug and play systemen: Leveranciers die totale systemen gaan aanbieden zoals laadpalen.
  • Nieuwe samenwerkingsvormen en partners: bij nieuwe samenwerkingsvormen tussen energieleveranciers, netbeheerders en installateurs worden er gezamenlijk oplossingen bedacht. De kennis wordt immers gebundeld.

Innovatieve ideeën die niet kunnen missen bij de energietrends van 2021.

4.      Biogas gaat licht groeien

Na jaren van een stabiel gebruik van biogas is de verwachting dat biogas in het komende jaar een lichte groei gaat meemaken. Deze kon daarom niet ontbreken in de energietrends van 2021. De Nederlandse biogassector wordt namelijk steeds duurzamer doordat er meer gebruik gemaakt wordt van reststromen met een lage waarde.

Met de ontwikkeling van de huidige grondstoffenprijs en de huidige SDE-regeling kan biogas echter beperkt groeien. Wel ontstaan er mogelijkheden voor de transportsector, waar het wellicht mogelijk wordt om biogas in te zetten als alternatief voor het voortbestaan van bestaande biogasinstallaties.

Ondanks dat groeit het aanbod van biogas dus wel, wat zou betekenen dat het aanbod ligt stijgt en de prijs dus iets kan dalen. Als maar interessanter om dus een duurzaam energiecontract aan te schaffen. Nu al de mogelijkheden weten van een groen energiecontract? Klik dan hier!

5.      Toename van Power Purchase Agreements (PPA’s)

Ook een toename van het aantal Power Purchase Agreements verwachten wij in 2021. PPA’s zijn overeenkomsten tussen een elektriciteitsproducent en een afnemer.  Deze (groene) stroom wordt dan geleverd direct vanaf de producent. Het gaat hier om overeenkomsten van een lange duur namelijk vaak

tien of vijftien jaar. De Corporate PPA (een van de vormen van een PPA) maakt zijn opmars. Bedrijven zoals Microsoft, Apple en Google willen hun datacentrums voorzien van groene stroom. Ook in Nederland is dat te zien, Microsoft heeft namelijk een van zijn datacentrums aangesloten aan het windpark in Wieringenmeer, die het datacentrum volledig voorziet van windenergie.

De andere vorm van een PPA is een Merchant PPA. Hier sluiten energieleveranciers dit contract af met de producent, om vervolgens dit door te verkopen op de beurs. De stijging wordt nu vooral verwacht bij de Corporate PPA’s. Aangezien steeds meer bedrijven geïnteresseerd zijn in groene stroom.

 

6.      Directe EAN naar EAN-verbinding

In 2021 wordt het naar verwachting mogelijk voor bedrijven om duurzame energie te halen, direct bij de producent. Dit wordt een EAN naar EAN-verbinding genoemd. Tussenpartijen zoals energiemaatschappijen zijn in dit geval niet meer nodig. Voordelen hiervan zijn:

  • Transparantie in wat voor energie u als bedrijf geleverd krijgt
  • Op deze manier is het mogelijk een bijdrage te leveren aan de energietransitie
  • Betaalt alleen de producent

Wel is belangrijk om te weten, dat dit geen garantie is van 100% groene stroom 24 uur per dag. Op sommige dagen kan de zon namelijk veel minder schijnen of staat er veel minder wind, waardoor de levering van groene stroom bijvoorbeeld 55% is die dag. De rest van de benodigde stroom wordt grijs ingekocht. Een interessante ontwikkeling voor de energietrends van 2021

7.      Hogere bijdrage aan Opslag Duurzame Energie (ODE)

Om de energietransitie te bevorderen is er in het klimaatakkoord van 2020 afgesproken dat bedrijven een vergrote bijdrage gaan leveren. Door middel van een verhoging in de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) wordt dit gerealiseerd. In 2020 is er al een verhoging waargemaakt in dit tarief. In 2021 wordt ook weer een flinke verhoging verwacht. Volgens de rijksoverheid gaat het om het volgende tarieven (zie tabel rechts). Vergeleken met 2020 is het tarief met €0,76 gestegen, een forse stijging dus. Ook de verwachte tarieven van 2022 geven een stijgen aan volgens de Rijksoverheid.

 

 

8.      Huizen verwarmen door batterij met steen

Een oud-medewerker van Philips heeft het mogelijk gemaakt om huizen te verwarmen door een batterij van steen. Het gaat hier om de steensoort: Basalt. Door middel van een speciale warmtebatterij die zonne-energie opslaat in het basalt.

Warmte die zomers af wordt gegeven door de zon, wordt dus opgeslagen in het steen en wordt in de winter afgegeven aan een warmtetank die vervolgens het huis verwarmt.

In Noord-Brabant zullen de eerste tests plaatsvinden met deze manier van verwarming. Als de tests slagen zal het naar verwachting voor meerdere huishoudens gebruikt gaan worden. Leuk om in de gaten te houden dus.

9.      Afronding Nordstream 2

Ook de afronding van de Nordstream 2 vindt plaats in 2021. Dit is de aanvulling op de Nordstream 1. Het gaat hier om een gaspijplijn van Rusland naar Duitsland, die voor veel extra gastoevoer kan zorgen.

Op de opening van deze gaspijplijn is al veel kritiek en sancties vanuit de VS. Irritaties bij Europa lopen op, Europa vindt namelijk dat ze het recht hebben om hun eigen energiebeleid te bepalen.

Ook handelt de VS alleen uit eigen belang doordat zij grote exporteur zijn van LNG. Daarom doen ze alles om de afronding van de pijpleiding te vertragen. Verdere consequenties moeten nauw in de gaten gehouden worden, deze pijpleiding kan namelijk ook voor Nederland voor een stabiele gastoevoer zorgen. Waardoor er kans is in een daling van de gasprijzen. Een trend die wij zeker in de gaten houden om voor u als het mogelijk is direct het scherpste contract aan te kunnen bieden.

10.      Wat gebeurt er met de brexit?

De brexit, het scheiden van het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie vindt plaats in 2021. De vraag is wat het effect hiervan zal zijn op de energiemarkt. Daarbij is ook nog niet bekend of het Verenigd Koninkrijk ook uit de EU ETS wil stappen. Ook wel, de Europe Emissions Trading System. Deze was in 2005 geopend om broeikasgassen op een efficiënte manier helpen terug te dringen. Het beperkt namelijk de hoeveelheid broeikasgassen die bijvoorbeeld door een energie-intensieve industrie of een elektriciteitsproducent mag uitstoten.

Als ze namelijk uit de EU ETS stappen (wat wel de verwachting is) zijn er een hoop overgebleven CO2-emissierechten. Als deze dan op de markt komen zal door de plotse stijging de prijzen van de emissierechten weer enorm dalen, waardoor het weer goedkoop is voor bedrijven zoals elektriciteitsproducenten om CO2 uit te stoten. De 2e en meest waarschijnlijke optie zal dan dat de emissierechten in het reservefonds worden gestopt.

Dit waren de energietrends van 2021 voor nu. Genoeg om in de gaten te houden dus. En wie weet wordt 2021 weer het jaar van opbouw en groei. Hopelijk mogen we hopelijk afscheid nemen van de coronavirus en het leven weer compleet oppakken!

admin

Laat een reactie achter