Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is een vorm van duurzame energie. Mede door zonnepanelen is het mogelijk om deze vorm van energie op te wekken. Er komt geen CO2 vrij bij de productie en er is sprake van een onuitputtelijke bron, want de zon raakt nooit op. Voor de zorgelijke Nederlander, zonnepanelen wekken ook zonne-energie op als het bewolkt is. Dat scheelt in ons kikkerlandje.

Hoe gaat dit te werk?

Er bestaan twee manieren om zonne-energie op te wekken:

  • Zonnepanelen. Deze panelen bevinden zich op daken van een huis of bedrijf. Deze vangen de zon op en zetten het zonlicht om in gelijkstroom. Een omvormer verandert deze weer in wisselstroom (de soort stroom die apparaten en verlichting nodig hebben). Vervolgens kunt u deze opgewekte stroom gebruiken voor uw eigen elektriciteitsverbruik.
  • Zonnecollectoren. Deze vorm van opwekking gaat gepaard met een zonneboiler. De collectoren vangen zonlicht vanaf het dak op en verwarmen hiermee het water in de zonneboiler. Vervolgens kan dit water gebruikt worden voor de douche of de vaatwasser. Zo bespaart u water!

Besparen met zonne-energie

Zelf kunt u ook zonnepanelen of zonnecollectoren aanschaffen. Naast de voordelen van het opwekken van duurzame energie, bespaart u hiermee ook nog eens op de energiebelasting, omdat u bijdraagt aan een groener Nederland. En als laatste kunt u de eigen opgewekte energie ook terug leveren op het energienet. Dit heet ook wel salderen. Hierbij wordt de opgewekte energie in mindering gebracht op de hoeveelheid afgenomen energie van het energienet.

Hoe werkt zonne-energie?

Zonne-energie kan op twee manieren worden opgewekt:

  1. Zonnepanelen: Deze panelen worden op daken van huizen of bedrijven geplaatst en zetten zonlicht om in elektriciteit. Een omvormer zet deze gelijkstroom om in wisselstroom, die direct gebruikt kan worden voor elektrische apparaten en verlichting.
  2. Zonnecollectoren: Deze collectoren, vaak gekoppeld aan een zonneboiler, gebruiken zonlicht om water te verwarmen. Dit verwarmde water kan vervolgens worden gebruikt voor douches of de vaatwasser, waardoor u ook op uw waterverbruik kunt besparen.

Besparen met zonne-energie

Het gebruik van zonne-energie biedt niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Door te investeren in zonnepanelen of zonnecollectoren, kunt u besparen op energiekosten en energiebelasting. Bovendien kunt u overtollige energie terugleveren aan het energienet, wat bekend staat als salderen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonne-energie voor uw woning of bedrijf? Ontdek hier wat zonnepanelen voor u kunnen betekenen!

Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor zonnepanelen!

Zonne-energie

Overzichtstabel zonne-energie 

OnderwerpBeschrijving
Wat is zonne-energie?Zonne-energie is een vorm van duurzame energie opgewekt met behulp van zonnepanelen en -collectoren.
Hoe werkt het?Zonne-energie kan worden opgewekt met zonnepanelen die zonlicht omzetten in elektriciteit, en met zonnecollectoren die water verwarmen.
Besparen met zonne-energieDoor gebruik te maken van zonne-energie kunnen kosten worden bespaard op energiekosten en energiebelasting. Ook kunt u overtollige energie terugleveren aan het energienet.
Bekijk mogelijkhedenOntdek hier wat zonnepanelen voor u kunnen betekenen en wat de mogelijkheden zijn voor uw woning of bedrijf.

Veelgestelde vragen over zonne-energie 

  1. Hoeveel energie kan ik opwekken met zonne-energie?
    • Het energiepotentieel van zonne-energie hangt af van verschillende factoren, waaronder de locatie, de oriëntatie en de kwaliteit van de zonnepanelen. Een specialist kan een schatting maken van de verwachte opbrengst op basis van deze factoren.
  2.  Wat zijn de kosten van het installeren van zonnepanelen of zonnecollectoren?
    • De kosten van een zonne-energiesysteem variëren afhankelijk van de grootte van het systeem, het type panelen of collectoren en de installatiekosten. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers en installateurs om een ​​idee te krijgen van de totale kosten.
  3. Kom ik in aanmerking voor subsidies of financiële ondersteuning bij de aanschaf van zonne-energie?
    • In sommige gevallen bieden lokale overheden, energiebedrijven of andere instanties subsidies, leningen of andere financiële stimuleringsmaatregelen voor de installatie van zonne-energiesystemen. Het is de moeite waard om dit te onderzoeken voordat u een beslissing neemt.
  4. Wat gebeurt er als ik meer energie opwek dan ik verbruik?
    • Als u meer energie opwekt dan u verbruikt, kunt u deze overtollige energie terugleveren aan het energienet. Dit proces staat bekend als salderen, waarbij de energieleverancier u crediteert voor de overschotten die u teruglevert.
  5. Hoe lang duurt het voordat een investering in zonne-energie zichzelf terugverdient?
    • De terugverdientijd van een zonne-energiesysteem kan variëren, maar ligt meestal ergens tussen de 7 en 15 jaar, afhankelijk van de kosten van het systeem, de energieprijzen en eventuele financiële stimuleringsmaatregelen.