Stadsverwarming

Stadsverwarming is verwarming van gebouwen zonder dat hiervoor gas nodig is. Om de gebouwen te verwarmen wordt er vanaf een warmtebron via een leidingnet onder de grond warmte toegevoerd aan de bedrijfspanden en woningen. Op die manier krijgen de panden warmte en warm water. Bij stadsverwarming beschikt u dus daarom ook niet over een eigen cv-ketel.

Contract voor stroom

Door stadsverwarming hoeft een bedrijfspand alleen een zakelijk contract af te sluiten voor de levering van stroom. Het is dus niet nodig om een contract af te sluiten voor gas.

Waar is stadsverwarming van afkomstig?

Stadswarmte kan van verschillende bronnen afkomstig zijn. De meest gebruikte vorm is restwarmte. Deze warmte komt vrij bij industriële processen. Zoals bij een energiecentrale. Restwarmte is er om water op hoge temperatuur te houden en te transporteren naar de gebouwen.

Een andere energiebron voor stadswarmte is biomassa. Dit is een duurzame vorm van stadswarmte. Hierbij is de verbranding van houtsnippers een goed voorbeeld. De warmte die hierbij vrijkomt kan dan naar de gebouwen toe. Geothermie is de tweede duurzame vorm van stadsverwarming. Hierbij wordt warm water uit de aarde gehaald. Dit wordt gedaan door middel van het boren van een gat in de aardbodem. Al het warme water dat naar boven komt wordt daarna ingezet voor stadswarmte. De laatste duurzame vorm van stadswarmte is warmte halen uit oppervlaktewater of afvalwater. Deze wordt met een warmtewisselaar, warm uit het water gehaald.

Voordelen van stadsverwarming

Naast het feit dat stadsverwarming een milieuvriendelijke en efficiënte manier is om gebouwen te verwarmen, biedt het ook andere voordelen:

  1. Duurzaamheid: Stadsverwarming maakt gebruik van restwarmte of duurzame energiebronnen zoals biomassa en geothermie, waardoor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt verminderd en de CO2-uitstoot wordt verlaagd.
  2. Geen eigen cv-ketel nodig: Omdat de warmte centraal wordt geproduceerd en gedistribueerd, hebben gebruikers geen eigen cv-ketel nodig, wat resulteert in ruimtebesparing en minder onderhoudskosten.
  3. Stabiele tarieven: Stadsverwarmingstarieven zijn over het algemeen stabiel en kunnen minder onderhevig zijn aan prijsschommelingen op de energiemarkt, waardoor gebruikers meer voorspelbaarheid hebben in hun energiekosten.
  4. Geen gedoe met gascontracten: Bedrijven en huishoudens die gebruikmaken van stadsverwarming hoeven geen apart gascontract af te sluiten, wat administratief gemak oplevert en het aantal contracten dat beheerd moet worden, vermindert.

Toekomstperspectief van Stadsverwarming

Met de groeiende focus op duurzaamheid en de transitie naar een CO2-neutrale samenleving, wordt stadsverwarming steeds belangrijker. Innovaties op het gebied van warmteopslag, warmtenetten en energie-efficiëntie dragen bij aan een nog duurzamere en efficiëntere stadsverwarming. Dit opent de deur naar een toekomst waarin stadsverwarming een integraal onderdeel wordt van onze energie-infrastructuur, waardoor we gezamenlijk stappen kunnen zetten naar een groenere en schonere toekomst.

Nadeel bij een voordeel

Natuurlijk is het voordelig dat er geen gascontract afgesloten hoeft te worden. Echter is het nadeel hiervan dat stadswarmte enkel bij maar één leverancier te verkrijgen is. Zo heeft u dus geen vrije keuze in energieleveranciers. Wel staat er een maximale hoogte op de kosten van de stadswarmte, zodat deze niet belachelijk hoog zijn.

Stadsverwarming

Overzichtstabel stadsverwarming 

OnderwerpBeschrijving
Wat is stadsverwarming?Verwarming van gebouwen zonder gas, door warmte van een centrale bron via een leidingnet onder de grond te transporteren. Geen eigen cv-ketel nodig.
Contract voor stroomAlleen een zakelijk contract voor stroom is vereist; geen apart gascontract nodig.
Herkomst van stadsverwarmingKan afkomstig zijn van restwarmte, biomassa, geothermie, oppervlaktewater of afvalwater.
Nadeel bij een voordeelGeen keuzevrijheid in energieleveranciers, maar wel een maximum op de kosten om excessieve tarieven te voorkomen.
Voordelen van stadsverwarmingDuurzaamheid, geen eigen cv-ketel nodig, stabiele tarieven, geen gedoe met gascontracten.
ToekomstperspectiefStadsverwarming wordt steeds belangrijker in de transitie naar een CO2-neutrale samenleving, met innovaties voor een duurzamere en efficiëntere toekomst.

Veelgestelde vragen over stadsverwarming

  1. Wat is het verschil tussen stadsverwarming en individuele verwarmingssystemen zoals een cv-ketel?
    • Stadsverwarming voorziet gebouwen van warmte zonder dat er een eigen cv-ketel nodig is. In plaats daarvan wordt warmte van een centrale bron via een leidingnet onder de grond naar de gebouwen getransporteerd.
  2. Moet ik nog steeds een cv-ketel hebben als ik stadsverwarming heb?
    • Nee, bij stadsverwarming heeft u geen eigen cv-ketel nodig, omdat de warmte centraal wordt geproduceerd en gedistribueerd.
  3. Is stadsverwarming alleen beschikbaar voor bedrijven, of ook voor particulieren?
    • Stadsverwarming is beschikbaar voor zowel bedrijven als particulieren, afhankelijk van de beschikbaarheid in uw regio.
  4. Welke duurzame bronnen worden gebruikt voor stadsverwarming?
    • Stadswarmte kan afkomstig zijn van verschillende duurzame bronnen, zoals restwarmte uit industriële processen, biomassa, geothermie, oppervlaktewater of afvalwater.
  5. Zijn de tarieven voor stadsverwarming stabiel?
    • Over het algemeen zijn de tarieven voor stadsverwarming stabiel en kunnen ze minder onderhevig zijn aan prijsschommelingen op de energiemarkt.
  6. Kan ik zelf mijn energieleverancier kiezen als ik stadsverwarming heb?
    • Nee, bij stadsverwarming bent u gebonden aan de leverancier die de stadsverwarming aanbiedt in uw regio. Dit kan een nadeel zijn voor de keuzevrijheid van energieleveranciers.
  7. Zijn er plannen om stadsverwarming verder te ontwikkelen in de toekomst?
    • Ja, met de groeiende focus op duurzaamheid en de transitie naar een CO2-neutrale samenleving, wordt stadsverwarming steeds belangrijker. Innovaties op het gebied van warmteopslag, warmtenetten en energie-efficiëntie dragen bij aan een duurzamere en efficiëntere toekomst voor stadsverwarming.