Wanneer een kleinverbruiker energie?
U valt onder een kleinverbruiker energie als u aan de volgende punten voldoet:
- Aansluitcapaciteit voor stadswarmte is kleiner dan 40 kWh (kilowattuur) en er wordt jaarlijks minder dan 4.633 Gigajoule verbruikt.
- Aansluiting voor de elektriciteit is maximaal 3*80 ampère (<100.000 kWh per jaar).
- Gasaansluiting is maximaal 40 m³ per uur (<30.000 m³ per jaar) en onder G1 t/m G25 valt.
Leveranciersmodel
Kleinzakelijke klanten zoals een MKB, vallen onder het leveranciersmodel. Dit betekent dat zij de kosten alleen aan de energieleverancier hoeven te betalen. De netbeheerderskosten zijn hierin opgenomen.
Gemiddelde energiekosten MKB
De gemiddelde kosten voor energie verschillen per bedrijf. Zo betaald een eenmanszaak gemiddeld €460. Een MKB betaald snel rond de €2250 per maand.
Voordelen van het kleinverbruikersmodel
Kleinverbruikers profiteren van verschillende voordelen binnen het leveranciersmodel. Enkele van deze voordelen zijn:
- Transparante kosten: Onder het leveranciersmodel betalen kleinverbruikers alleen de kosten aan hun energieleverancier, wat zorgt voor meer transparantie in de kostenstructuur.
- Flexibiliteit: Kleinverbruikers hebben de vrijheid om te kiezen uit verschillende energieleveranciers en tariefopties die het beste aansluiten bij hun behoeften en budget.
- Geen aparte facturering voor netbeheerkosten: In tegenstelling tot grootverbruikers, hoeven kleinverbruikers zich geen zorgen te maken over aparte facturering voor netbeheerkosten, omdat deze kosten zijn opgenomen in hun tarieven bij de energieleverancier.
Energiebesparende maatregelen voor het MKB
Naast het begrijpen van de kostenstructuur, is het voor MKB-bedrijven ook belangrijk om bewust om te gaan met energieverbruik. Hier zijn enkele eenvoudige energiebesparende maatregelen die kunnen helpen om de energiekosten te verlagen:
- Energiezuinige verlichting: Vervang traditionele verlichting door energiezuinige LED-lampen om het energieverbruik te verminderen.
- Apparatuur uitschakelen: Zorg ervoor dat elektronische apparatuur na gebruik volledig wordt uitgeschakeld om sluipverbruik te voorkomen.
- Investeer in energie-efficiënte apparatuur: Kies bij het vervangen van apparatuur voor energiezuinige modellen met een hoog energielabel om het verbruik te verminderen.
- Optimaliseer het energiegebruik: Maak gebruik van programmeerbare thermostaten en schakel apparatuur uit tijdens niet-werkuren om het energieverbruik te optimaliseren.
Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunnen MKB-bedrijven niet alleen hun energiekosten verlagen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.