Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA, ook wel Energie-investeringsaftrek, is een subsidie waarin ondernemers voor in aanmerking komen wanneer zij investeren in de duurzaamheid van het bedrijf. Het gaat hier om CO2-reductie, duurzame energie of energiezuinige technieken. Elk jaar stelt de overheid een nieuw bedrag op voor de ondernemers. In aankomend jaar (2021) gaat dit om €149 miljoen.

Energielijst

Dit is een belangrijk onderdeel van de EIA, hierin staan namelijk duidelijke omschrijvingen van de investering (specifieke code) en maatwerkinvesteringen die energiebesparing opleveren in grootte marges mits die binnen behaalde tijd zijn terugverdiend. Dit wordt ook wel de terugverdientijd genoemd.

In de brochure van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) staat de gehele energielijst van 2023.
Klik hier voor de gehele lijst!

Aanvragen

Investeert u in CO2-reductie of duurzame energie? Dan kunt u een aanvraag doen voor de EIA. Dit doet u via mijn.rvo.nl. Aan de hand van de meldingstermijnen kunt u bepalen wanneer u de aanvraag moet indienen. Heeft u hulp nodig? Energy Department staat voor u klaar. Neem contact met ons op!

Belastingvoordeel

Naast de financiële steun die de EIA biedt, profiteren ondernemers ook van belastingvoordeel. Door de investeringen op te nemen in de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting, kunnen bedrijven tot wel 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit resulteert in een aanzienlijke verlaging van de te betalen belasting.

Advies op maat

Het aanvragen van de EIA kan soms ingewikkeld lijken, vooral als het gaat om de specifieke vereisten en documentatie. Energy Department biedt advies op maat om ondernemers te begeleiden bij het proces van aanvragen. Ons team van experts staat klaar om vragen te beantwoorden, richtlijnen te verduidelijken en te helpen bij het indienen van een succesvolle aanvraag.

Monitoring en rapportage

Na het verkrijgen van de EIA is het belangrijk om de voortgang van de energiebesparende maatregelen te monitoren en te rapporteren. Energy Department biedt ondersteuning bij het opzetten van een effectief monitoring- en rapportagesysteem, zodat bedrijven kunnen voldoen aan de vereisten van de EIA en optimaal kunnen profiteren van de investeringen in duurzaamheid.

Energie-investeringsaftrek

Overzichtstabel energie-investeringsaftrek

OnderwerpBeschrijving
Energie-investeringsaftrekSubsidie voor investeringen in duurzaamheid, CO2-reductie, duurzame energie en energiezuinige technieken.
EnergielijstOverzicht van investeringen die in aanmerking komen voor de EIA, inclusief specifieke codes en terugverdientijd.
AanvragenInformatie over het aanvragen van de EIA via mijn.rvo.nl en de beschikbare hulp van Energy Department.
BelastingvoordeelBelastingvoordeel tot 45% van investeringskosten aftrekbaar van fiscale winst.
Advies op maatPersoonlijk advies om ondernemers te begeleiden bij het aanvraagproces.
Monitoring en rapportageOndersteuning bij het opzetten van een monitoring- en rapportagesysteem voor de EIA.

Veelgestelde vragen over energie-investeringsaftrek (EIA)

  1. Wat is de Energie-investeringsaftrek (EIA)?
    • De EIA is een subsidie waar ondernemers recht op hebben wanneer ze investeren in duurzaamheid, CO2-reductie, duurzame energie of energiezuinige technieken.
  2. Hoe kom ik in aanmerking voor de EIA?
    • Ondernemers die investeren in CO2-reductie of duurzame energie kunnen een aanvraag indienen via mijn.rvo.nl. Raadpleeg de meldingstermijnen om te bepalen wanneer de aanvraag moet worden ingediend.
  3. Wat is de Energielijst en waar kan ik deze vinden?
    • De Energielijst bevat specifieke investeringen die in aanmerking komen voor de EIA, inclusief codes en terugverdientijden. De lijst voor het huidige jaar is te vinden in de brochure van het RVO.
  4. Hoeveel belastingvoordeel kan ik krijgen met de EIA?
    • Bedrijven kunnen tot wel 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, wat resulteert in een aanzienlijke verlaging van de te betalen belasting.
  5. Heb ik hulp nodig bij het aanvragen van de EIA?
    • Als het aanvraagproces complex lijkt, biedt Energy Department advies op maat om ondernemers te begeleiden. Het team staat klaar om vragen te beantwoorden en te helpen bij het indienen van een succesvolle aanvraag.
  6. Waarom is monitoring en rapportage belangrijk na het verkrijgen van de EIA?
    • Na het verkrijgen van de EIA is het essentieel om de voortgang van de energiebesparende maatregelen te monitoren en te rapporteren. Energy Department biedt ondersteuning bij het opzetten van een effectief systeem hiervoor.