De zakelijke energiefactuur onder de loep

https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2019/03/rodeo-project-management-software-ONe-snuCaqQ-unsplash-1-1280x853.jpg

 

Energiefacturen kunnen nog wel eens ingewikkeld zijn en om u daarbij een handje te helpen hebben wij voor u de zakelijke energiefactuur onder de loep genomen. Voor klein zakelijkverbruikers gelden andere voorwaarden dan voor grootzakelijke verbruikers. In dit artikel kijken wij alleen naar het factuur van een kleinverbruiker.
Als kleinverbruiker kunt u drie verschillende energierekeningen verwachten die we hier allemaal gaan bekijken.
  • De voorschotrekening
  • De jaarafrekening
  • De eindafrekening

Voorschotrekening (12x per jaar)

Het verbruik van energie is niet evenredig verspreid over het jaar. In de wintermaanden, wanneer het koud is en eerder donker wordt zult u in de meeste gevallen meer verbruiken dan in de warme zomermaanden.
Om niet voor verrassingen komen te staan betaalt u daarom door het jaar heen een voorschotbedrag, dit bedrag is maandelijks en blijft elke maand hetzelfde, het voorschotbedrag is geschat op uw verbruik in het verleden.
In het voorschotbedrag worden alle kosten meegenomen, dus ook de kosten van de netwerkbeheerder en het meetbedrijf.
 

Jaarafrekening (1 x per jaar)

In elk jaar van uw contract kunt u een jaarafrekening verwachten. In de jaarafrekening komen verscheidene aspecten aan bod.
 
De factuur
 
 
Hier ziet u het totale bedrag voor de levering van elektriciteit dat u moet betalen. Daarnaast zijn hier ook de Netbeheerkosten meegerekend, dit bedrag vermindert met de overschotten bepaalt of u bij moet bijbetalen of geld terugkrijgt van de leverancier. Hoe dit bedrag tot stand is gekomen komt in een later deel van de jaarafrekening aan bod.
 

Meetgegevens

 
 
De totale levering energie is de hoeveelheid elektriciteit dat u heeft verbruikt over het hele contract jaar. Dit wordt berekend door de eindstand van uw elektriciteitsmeter te verminderen met uw beginstand. Vanzelfsprekend wordt de eindstand van het huidige contractjaar ook de nieuwe beginstand voor het volgende contract jaar.
 

Elektriciteit specificatie

 
1)  Verbruik integraal
Verbruik integraal is het verbruik van de meetgegevens maal de tarieven van uw contract. Mocht het zijn dat u een piek, dal en enkel tarief heeft dan staat dat hier ook gespecificeerd.
2)  Energiebelasting
De energiebelasting betaalt u bovenop uw tarieven per kWh. De tarieven voor deze belasting zijn opgedeeld in 5 schalen. Verbruikt u bijvoorbeeld maar tot 10.000 kWh? Dan hoeft u alleen de tarieven in de eerste schaal te betalen. In de afbeelding kunt u zien dat het verbruik een stuk hoger ligt. Daarom betaalt diegene ook de tarieven in schaal 2 voor het resterende verbruik. Wilt u een volledige uitdraai van de energiebelasting tabellen? Dan kunt u die hier vinden.
Goed om te weten is dat energiebelasting wordt berekend over een heel kalenderjaar en dus niet specifiek over het jaar dat uw contract loopt. Als uw contract begint in juni dan rekent de belasting voor het eerste jaar alleen vanaf juni tot 31 december, daarna begint de teller van de kWh voor de belasting weer opnieuw.
Soms komt het ook voor dat de energieleverancier de eerste jaarafrekening dan eind december opstuurt en dan vanaf daar weer begint te tellen.
3)  Opslag duurzame energie
Dit zijn belastingen die ingevoerd zijn in 2013 maar dan om de investeringen in duurzame energie te stimuleren.
Daarom geldt hetzelfde principe als bij de energiebelasting bij Opslag Duurzame Energie, echter zijn deze tarieven iets anders dan bij energiebelastingen.
Via deze link vind u het overzicht met de desbetreffende bedragen
4)  Netwerkkosten
Dit zijn alle kosten gemaakt door de netbeheerder voor het onderhoud en transport van het energienetwerk. Deze kosten verschillen ook per netbeheerder.
 

Eindafrekening (1x)

De eindafrekening ontvangt u alleen als u gaat verhuizen of gaat overstappen op een andere leverancier. De leverancier is verplicht deze naar u te versturen binnen zes weken. Deze rekening wordt bepaald op basis van de meterstanden die u heeft doorgegeven aan uw nieuwe energieleverancier. Daarin staat dus ook of u moet bijbetalen of niet.
Geeft u geen meterstanden door dan is de leverancier alsnog wettelijk verplicht een eindafrekening op te sturen. Ze zullen in dat geval de meterstanden moeten schatten. Dit betekent dat de kans groot is dat niet 100% klopt met de werkelijkheid en u dus onterecht te veel ontvangt of moet bijbetalen. Indien u teveel ontvangt zal u dit in de toekomst alsnog terug moeten betalen. Het klinkt misschien als een goed idee maar uiteindelijk is dat het zeker niet. Wij raden dan ook altijd aan de meterstanden op tijd door te geven!
 

Energierekening controleren?

Het kan wel eens voorkomen dat er fouten worden gemaakt in de jaarafrekening door de leverancier. Controleer daarom uw energierekening altijd goed, of laat een professional van Energy Department hem controleren. U kunt hier een afspraak maken.

Laat een reactie achter