Energielabel C

9 februari 2021Geschreven door admin0
https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2020/12/energielabel_gebouwen_kantoren.png

De overheid probeert bedrijven en particulieren te overtuigen om energiezuiniger te leven. Dit doet ze door te informeren, te subsidiëren en te verplichten. Deze blog gaat over het laatste deel, het verplichten. Dit keer gaat het om een verplichting die veel bedrijven nog niet op de agenda hebben staan, het hebben van een (minimaal) energielabel C voor kantoorpanden vóór 1 januari 2023.

Wat is de verplichting en waarom geldt deze?

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw groter dan 100 m² minimaal een energielabel C hebben. Dit is besloten in het energieakkoord met als hoofddoel een energieneutraal gebouwde omgeving in 2050. Om dit doel te halen stelt de overheid eisen aan zowel nieuwbouw als bestaande gebouwen. Voor nieuwbouw gelden strenge Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) eisen. Voor bestaande gebouwen geldt dat alle kantoorgebouwen in 2030 een energielabel A hebben, met als tussenstap dus een energielabel C in 2023. Hebben deze gebouwen in 2023 geen energielabel C? Dan mogen deze niet gebruikt worden als kantoor. Wordt dit toch gedaan, riskeren de eigenaren hoge boetes en zelfs sluiting van het pand.

Duurzaamheid

Voor wie geldt de verplichting?

De energielabel C-verplichting geldt voor zowel publieke als private gebouwen die volgens de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) een kantoorfunctie hebben. Weet u niet zeker of uw pand een kantoorfunctie heeft? Dan kunt u dit hier checken door uw adres in te vullen.

Veel bedrijven komen in aanmerking voor financiële ondersteuning vanuit de overheid. Het is voor kantooreigenaren daarom verstandig om uit te zoeken welke subsidies er gelden voor energiebesparende maatregelen. Op onze staan alle subsidies die voor kantoren en bedrijven open staan en die u dus kunnen helpen om energiebesparende maatregelen toe te passen.

Het gaat hierbij dus over panden, met een vloeroppervlakte groter dan 100 m², met een kantoorfunctie. Uitzonderingen hierop zijn:

  • De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties is kleiner dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw.
  • De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan is kleiner dan 100 m².
  • Rijksmonumenten (artikel 1.1 Erfgoedwet of in provinciale/gemeentelijke monumentenverordening).
  • Kantoorgebouwen die binnen twee jaar niet meer worden gebruikt als kantoor, worden gesloopt of worden onteigend.
  • Kantoorgebouwen die geen energie gebruiken om het binnenklimaat te regelen.
  • Kantoorgebouwen waarbij de maatregelen die nodig zijn om een energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan tien jaar.

Wat is de huidige status in Nederland?

Volgens de RVO zijn er in Nederland 74.000 kantoorpanden en 110.000 verblijfsobjecten met een kantoorfunctie. Hiervan zijn minimaal 101.000 panden verplicht om in 2023 een energielabel C te hebben. Op dit moment hebben 25.000 panden een energielabel C of hoger. Dit betekent dat 76.000 panden nog aan de verplichting moeten voldoen. 50% hiervan heeft op dit moment helemaal geen label. Deze panden zouden in principe dus al voldoende energiezuinig kunnen zijn waardoor zij alleen een label aan hoeven te vragen. Voor de overige panden is nog een hoop werk aan de winkel (Sira Consulting B.V., 2020).

De huidige snelheid waarmee kantoorgebouwen een energielabel C aanvragen (8% per jaar) is te langzaam. Wanneer dit tempo niet versnelt, voldoen in 2023 lang niet alle kantoren aan de verplichting.

Hoe krijgt mijn utiliteitsgebouw een Energielabel C?

Zoals eerder al verteld, kunnen hoge boetes worden opgelegd en is het zelfs mogelijk dat u uw deuren moet sluiten als er voor 01-01-2023 geen energielabel C aan uw bedrijfspand is gekoppeld.

Dit wilt u natuurlijk niet laten gebeuren en daarom moet u nu direct actie ondernemen, maar hoe?
Energy Department helpt u graag met een duidelijk stappenplan bestaande uit vijf stappen:

Stap 1

Gedurende de eerste stap is het belangrijk om informatie te verzamelen over uw huidige energielabel. Wellicht staat uw organisatie al onder een energielabel geregistreerd of is dit eerder nooit aan de rijksoverheid doorgegeven. U kunt uw energielabel controleren door uw gegevens in te voeren op EP – online. Na het invullen van deze gegevens krijgt u een uitslag. Deze uitslag kan 3 kanten opgaan:

  1. Heeft uw kantoor een A – B of C energielabel, dan hoeft u verder niets te doen. Natuurlijk kunt u alvast verdere vervolgstappen nemen om een energielabel A te behalen, wanneer u deze nog niet heeft. Later in deze blog wordt dit verder toegelicht.
  2. Heeft uw kantoor een energielabel D of lager, dan kunt u mogelijk zonder ingewikkelde bouwkundige ingrepen een energielabel C behalen.
  3. Krijgt u geen uitslag? Dan is uw kantoorgebouw nog niet geregistreerd bij de RVO en moet u dit nog laten doen (zie stap 5).

Stap 2

Bent u bij de eerste stap tot de conclusie gekomen dat er maatregelen genomen moeten worden, dan bent u aangekomen bij stap 2. Gedurende deze stap is het belangrijk om maatwerkadvies aan te vragen over de verschillende mogelijkheden voor uw organisatie. Bij Energy Department kunt u gratis vrijblijvend advies aanvragen over de verschillende mogelijkheden om uw kantoorgebouw energielabel C–waardig te maken. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om zelf op zoek te gaan naar verschillende maatregelen. Hiervoor verwijzen wij u naar onze EML-lijsten energiebesparing. Op deze webpagina kunt u per branche uitzoeken welke energiebesparende maatregelen worden aanbevolen.

Stap 3

Nu u op de hoogte bent van de verschillende mogelijke maatregelen is het wellicht mogelijk om hier een subsidie voor aan te vragen. De overheid stimuleert ondernemend Nederland uitermate om groener te ondernemen. Hier kunt u, door de eerder gevonden maatregelen, aan mee doen. Door een subsidie aan te vragen kunt u flink kosten besparen, maar welke subsidie is nu geldend voor uw organisatie? Op onze webpagina over subsidies kunt u alle verschillende subsidies vinden en ontdekken welke subsidies u kunt aanvragen. Verdere vragen over subsidies? Klik hier.

Stap 4

Wanneer verschillende subsidies zijn aangevraagd voor de maatregelen die genomen moeten worden om een energielabel C te verkrijgen, kunt u deze maatregelen uitvoeren. Dit gebeurt gedurende de vierde stap. Tijdens deze stap komen installateurs bij uw organisatie langs om verschillende energiebesparende maatregelen te installeren. Ons advies aan u is, om deze installateurs langs te laten komen tijdens andere geplande werkzaamheden. Bij de meeste werkzaamheden is het voor werknemers van de organisatie geen probleem om door te blijven werken. U hoeft dus niemand thuis te laten werken op de dag van installatie!

Stap 5

Aan het einde van dit stappenplan is het belangrijk dat u tijdens de laatste stap alle nieuwe maatregelen registreert. Bij aanvraag van een energielabel komt een vakbekwame energieadviseur langs om een nauwkeurige opname te doen. Vervolgens bepaald deze energieadviseur een hieraan gekoppeld label en staat dit geregistreerd. Een energielabel is vervolgens 10 jaar geldig. Dit energielabel kunt u dan optioneel ergens in het gebouw zichtbaar maken.

Wat als bedrijven dit niet doen?

Meestal wordt de handhaving van de energielabel C- verplichting gedaan door de desbetreffende gemeente en/of omgevingsdienst van waar het kantoorgebouw staat. Gedurende een controle van deze aangewezen handhaving kan er bepaald worden dat het kantoorgebouw, zonder energielabel C niet gebruikt mag worden. Dit zou betekenen dat uw kantoorgebouw gesloten is, totdat u de juiste maatregelen heeft genomen om een energielabel C te verkrijgen (zie bovenstaande stappen).

Over verdere maatregelen meldt de RVO het volgende; “De aangewezen handhaving kan, naast het sluiten van het kantoorgebouw, ook andere maatregelen in hand nemen”.
De andere maatregelen vallen onder het opleggen van een last onder een:
– Dwangsom
– Bestuursdwang
– Een bestuurlijke boete (bij herhaaldelijke overtreding)

“De aangewezen handhaving zal per situatie afwegen welke handhavingsmaatregelen noodzakelijk en wenselijk zijn. Ook zal de aangewezen handhaving de reguliere waarborgen in acht moeten nemen waaronder het proportionaliteitsbeginsel en de (overige) algemene beginselen van behoorlijk bestuur”.

Beste leerling van de klas

Heeft uw kantoorgebouw al een energielabel C? Dan willen wij u adviseren om alsnog te letten op het monitoren van gemeentes en omgevingsdiensten. Het is namelijk mogelijk dat eventuele aanpassingen aan kantoorgebouwen de energieprestaties van het gebouw niet ten goede doen. Wanneer u bijvoorbeeld een defecte warmtepomp vervangt voor een reguliere, zal de verwarmingsinstallatie wellicht goedkoper zijn, maar kan het voorkomen dat uw kantoorgebouw niet meer aan de energielabel C – verplichting voldoet. In dit geval kunt u (met een verouderd) energielabel C, nog steeds een dwangsom opgelegd krijgen.

Meteen naar Energielabel A

Daarnaast raden wij iedereen aan om te kijken naar de mogelijkheden om direct naar een energielabel A te gaan. Onderstaande zaken zijn daarbij bepalend:

  • Isolatie, o.a. vloer, muur, dak en ramen
  • Verwarming (incl. warm tapwater) en koeling
  • Ventilatie en bevochtiging
  • Geïnstalleerde verlichting
  • Eigen opwek via zonne-energie

Als u bij bovenstaande zaken denkt: deze kan ik eenvoudig verbeteren, wacht dan niet langer en pas deze toe. Hoe eerder uw kantoorpand een energielabel A heeft, hoe minder u hierover na hoeft te denken. Dit scheelt tijd en dus geld.

Weet u niet zeker waar en hoe u moet beginnen? Onze adviseurs staan altijd klaar om u op weg te helpen. Kijk op onze website om zo snel mogelijk naar een energielabel A te gaan.

Laat de winter dan maar komen!

Duurzaamheid

admin

Laat een reactie achter