Begin 2023 met een CO2-dieet: Carbonuary

https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2023/01/Carbonuary.jpg

We zijn inmiddels over de helft van januari in het nieuwe jaar. Het is de maand waarin velen een ‘dry january’ of ‘veganuary’ houden. Dit betekent de hele maand geen alcohol drinken of zelfs alleen veganistisch eten. Lekker gezond zo na de feestdagen en misschien wel een aanzet tot een nieuwe gewoonte. Ik pleit voor een nieuwe jaarlijkse gewoonte met als start ‘carbonuary’. Een maand waarin je op CO2-dieet gaat op weg naar uiteindelijk hopelijk volledig ‘carbon-neutral’. Ook neem je zo gelijk ‘dry january’ en ‘veganuary’ mee. Voordat je met een dieet begint, moet je er natuurlijk wel alles over weten. Daarom duik ik dieper in waarom CO2 belangrijk is en hoe je het mee kan nemen in je nieuwe dieet om ook als persoon in 2050 ‘carbon-neutral’ te worden.

CO2: waarom zo belangrijk?

CO2 is in het Nederlands koolstofdioxide en wordt ook koolzuur genoemd. Het is een verbinding tussen een koolstofdeeltje en twee zuurstofdeeltjes. Zuurstof kennen we allemaal wel, dat ademen we in. Koolstof ademen we uit. Soms lijkt CO2 meer vijand dan vriend. Toch is koolstof heel belangrijk voor ons voortbestaan. Planten en bomen kunnen iets wat wij mensen niet kunnen. Ze halen CO2 uit de lucht door fotosynthese. Samen met zonlicht en water (H2O) wordt CO2 vastgelegd in plantmateriaal. Denk aan blaadjes, stammen en wortels. Daarnaast slaat een plant een voorraad aan CO2 op in bijvoorbeeld vruchten en peulen in de vorm van glucose (C6H12O6), ook wel druivensuiker. Glucose kan de plant weer gebruiken als er nieuw blad aan moet groeien, maar wordt ook door mens en dier gegeten. Niet geheel verassend bestaat het menselijk lichaam dan ook voor bijna een kwart uit koolstof. Het zit overal in ons lichaam, in ons DNA, eiwitten en vetten.

 

Hoe werkt een CO2-dieet?

Neem dry january waarin iemand een maand geen alcohol drinkt. Hier zit een dubbele CO2-besparing:

  • Je krijgt zelf geen overtollige koolstof binnen die in de granen of vruchten zitten welke gebruikt worden voor het maken van bier en wijn. Minder alcohol, zorgt voor minder koolstof dat ons lichaam opslaat in onder andere vetten.
  • Het niet drinken van een flesje bier bespaart 212 gram CO2-uitstoot en een wijntje laten staan scheelt 202 gram CO2-uitstoot (https://foodfootprint.nl/foodprintzoeker/bier-fles/). Deze uitstoot komt voort uit het gehele levenscyclus: van de teelt van graan en vrucht tot aan de fles in de bar/supermarkt.

Veganuary is ook een CO2-dieet, voornamelijk omdat de productie van vlees en dierlijke producten veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Het zijn letterlijk de koeien die boeren en scheten laten wat methaangasuitstoot veroorzaakt. Methaangas wordt vervolgens omgezet tot CO2 in de lucht. Wat ook nog een rol speelt bij een veganistisch CO2-dieet is de efficiëntie van het omzetten van voedingsstoffen, waaronder koolstof, in vlees en dierlijke producten. Zo is voor een kilo kippenvlees 2 kilo plantaardig voer nodig, zoals granen en sojabonen. Voor een kilo van een melkkoe is wel 19 kilo veevoer nodig! Je kan dus beter zelf die plantaardige producten eten, veel efficiënter.

Carbonuary is geen pretje. Je mag geen vlees, dierlijke producten en drank. Daarnaast wordt een CO2-dieet pas echt een succes als je ook minder vliegt, vaker reist met de trein, energie bespaart en minder producten koopt die van heinde en verre moeten komen. Lukt het carbonuary je dit jaar nog niet? Geen probleem, je hebt tot aan 2050 om je CO2-uitstoot naar 0% terug te brengen.

 

Laat een reactie achter