Energietrends 2018

1 januari 2018Geschreven door C M0
https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2018/01/nordwood-themes-zNS6oFkwlG4-unsplash-1280x853.jpg

 

Het jaar is nog maar net begonnen en daarmee ook een goed moment om alvast vooruit te kijken. Daarom hebben wij voor u de acht energietrends van 2018 op een rijtje gezet. Sommige trends zullen vooral betrekking hebben op de energiemarkt als geheel maar er zitten ook energietrends tussen die ook voor u als individu belangrijk zullen zijn.

 

1 Aandeel duurzame energie in Nederland groeit steeds sneller

Met een verwachte groei van het totale aandeel duurzame energie van 5,8% in 2016 naar een verwacht aandeel van 12,4% in 2020. Ook ondergaat het aandeel zonne-energie een enorme groei door in Nederland, met een groei van 40% in 2017. Windenergie doet niet veel onder met een groei van 30% afgelopen jaar. Dit betekent helaas niet dat we met allen al kunnen gaan juichen. Het verwachte duurzame-energie aandeel van 12,4% in 2020 is nog niet genoeg voor de doelen van de Parijs overeenkomst. Maar desondanks verwachten wij wel dat de groei komend jaar nog harder zal gaan dan afgelopen jaar.
 

2 Mkb’ers en consumenten gaan de overgang naar duurzame energie steeds meer in de portemonnee voelen.

Het behalen van de doelen van Parijs en de nieuwe duurzame initiatieven in Nederland gaan geld kosten, en daar zullen wij allemaal voor in moeten leveren. De overheid heeft er daarom voor gekozen om de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie te gaan verhogen. Voor een kleine onderneming bijvoorbeeld zullen deze verhogingen resulteren in een gemiddelde stijging van 110 euro in 2018
 

3 De energieprijzen zullen verder gaan stijgen

Jarenlang zijn de leveringsprijzen gedaald, maar in 2017 is de trend al ingezet dat de leveringsprijzen stijgen. Met de bekendmaking van de nieuwe variabele tarieven door de leveranciers is ook in 2018 een duidelijke stijging van de leveringskosten. Dit komt omdat de inkoopprijzen van elektriciteit en gas op de wholesale markt zijn gestegen, wat weer doorberekend wordt in de leveringsprijzen. Er wordt een stijging  verwacht van €30,– voor een kleine retail winkel en gemiddeld € 150,– voor bijvoorbeeld een slager/bakker
 

4 Energiebesparing wordt bijna een verplichting voor bedrijven in 2018

Een stijgende energierekening zal er voor zorgen dat meer bedrijven op zoek zullen gaan naar manieren om energie te besparen, want dit kan direct al resulteren in een lagere energierekening.
Maar dat is niet het enige…
 
De overheid heeft bekend gemaakt om de wet milieubeheer te gaan handhaven in 2018. Dit is een 25 jaar oude wet die eigenlijk nog nooit echt nageleefd is maar waar de overheid nu in 2018 echt werk wil van gaan maken. De wet milieubeheer betreft bedrijven die meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 gas verbruiken. Deze wet betekent dat de desbetreffende bedrijven verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden.Meer weten over hoe u energie kan besparen? Raadpleeg een van onze energie consultants.
 

5 Blockchain zal een toenemende impact hebben op de energiemarkt

2017 was ongetwijfeld het jaar van Bitcoin en de blockchain, en wij verwachten dat deze trend zich zal gaan continueren in 2018.  Maar hoe gaat deze trend een impact maken op de energiemarkt? De onderliggende technologie van Bitcoin, de blockchain, maakt het mogelijk om een “smart contract” te maken. Waarmee bijvoorbeeld energie van de zonnepanelen van de buren gekocht kan worden, of er kan d.m.v. de blockchain een 100% garantie gegeven worden dat de energie die jij koopt ook 100% groen is. Kortom: een behoorlijk disruptieve technologie die de potentie heeft om de energiemarkt compleet te veranderen.
 
In 2017 zagen we al opkomende startups in de energiemarkt die van deze blockchain technologie gebruik maken, zoals bijvoorbeeld Wepower en Grid+. Waarbij Wepower op schema ligt om gelanceerd te worden in 2018. Naast dat we verwachten dat we meer zullen gaan horen van deze startups, verwachten wij in 2018 dat er nog veel meer startups in energiemarkt bij zullen komen die gebruik zullen maken van de blockchain en dus een impact kunnen gaan maken.
 

6 Door Bitcoin komt er ook een enorme groei in de vraag naar energie

Momenteel kleeft er helaas nog een enorm nadeel aan Bitcoin en dat is dat het enorm veel energie verbruikt, met een gemiddelde energieconsumptie van 335 kWh per transactie. In 2018 verwacht Morgan Stanley dat het totale verbruik van Bitcoin op 120 tot 140 Terawatuur zal zijn, wat meer is dan heel Nederland aan energie consumeert. Dit zal er dus voor zorgen dat de wereldwijde vraag naar energie groeit.
 

7 Wereldwijde toename van de batterijopslag van energie

In 2017 was er een doorbraak in de energieopslag toen Tesla binnen 100 dagen in Australië de grootste lithium batterij ter wereld bouwde. Inmiddels is deze batterij in gebruik genomen en heeft alleen al in de afgelopen maand meerdere stroomuitvallen weten te voorkomen. In 2018 verwachten wij dat er nog meer batterijen gebouwd zullen worden op plekken waar stroomuitval regelmatig voorkomt. Het record van een 100MW batterij zal binnenkort waarschijnlijk al verbroken worden. Zuid-Korea verwacht namelijk een batterij van 150MW binnenkort af te hebben, deze wordt gemaakt door Hyundai Electric & Energy Systems. Daarnaast is er ook net bekend gemaakt dat Tesla aan een tweede batterij in Australië gaat beginnen, deze staat wel pas gepland voor 2019.
 

8 Electrische auto’s zal nog verder zijn opmars maken in 2018

We raken in Nederland er al steeds meer aan gewend: een Tesla die u voorbij rijdt of auto’s aan laadpalen in de straat. In 2018 zal dit alleen maar vaker voorkomen. Volgens de Auto RAI wordt er namelijk een verdubbeling aan verkochte elektrische auto’s verwacht in 2018. Dit komt door verbeterde technieken, meer betaalbare modellen en een grotere actieradius van elektrische auto’s, waardoor elektrische auto’s alleen maar aantrekkelijker zullen worden. Helaas geldt dit nog niet allemaal voor de particulier, 90% van de verkochte auto’s worden verwacht zakelijk te zijn, voor particulieren is het momenteel vaak nog te duur. Desondanks denken wij dat de elektrische auto’s ook in 2018 nog verder zijn opmars zal maken.
 
 
Bronnen:
  1. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/42/energietransitie-uit-startblokken-maar-nog-veel-horden-te-nemen
  2. https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/26555/zonne-energieproductie-in-nederland-steeg-in-2017-met-40-procent
  3. https://www.sprout.nl/persberichten/flink-hogere-energierekening-voor-ondernemers-2018
  4.  https://www.sprout.nl/persberichten/flink-hogere-energierekening-voor-ondernemers-2018
  5.  https://wepower.network/
  6.  https://gridplus.io/
  7. https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption
  8. https://www.nu.nl/geldzaken/5081915/bitcoin-verbruikt-meer-stroom-dan-heel-nederland.html
  9. https://www.theguardian.com/environment/2018/jan/11/big-new-renewable-projects-planned-across-australia-as-tesla-effect-hits
  10. https://www.greenmatters.com/news/2018/01/05/GE23p/tesla-australia-battery
  11. https://www.nu.nl/duurzaam/5020748/verkoop-elektrische-autos-verdubbelt-in-2018.html

Laat een reactie achter