Als je ooit hebt geprobeerd om een bliksemschicht in een potje te vangen, dan weet je hoe lastig en gevaarlijk het kan zijn om energie op te slaan. Gelukkig gaan de ontwikkelingen op het gebied van energieopslag zo snel als de bliksem. Je haren zouden er bijna recht van overeind gaan staan. In deze blog duiken we in de wondere wereld van energieopslagmethoden, van batterijen tot waterbassins en van zout tot basalt.
Batterijen en Bassins
Laten we beginnen bij de meest bekende energieopslagmethode: elektriciteit in batterijen. Lithium–ion batterijen, die je in veel van onze smartphones en laptops vindt, zijn lichtgewicht, compact en hebben een hoge energiedichtheid. Grotere lithium-ion batterijen, zoals die in elektrische auto’s en energieopslagsystemen, spelen een cruciale rol bij het balanceren van vraag en aanbod op het elektriciteitsnet. Ze slaan overtollige energie op wanneer er veel aanbod is en energie goedkoop is (bijvoorbeeld op een zonnige dag) en geven die energie weer vrij wanneer de vraag toeneemt.
Seizoensopslag van warmte is een andere interessante methode die wordt toegepast op grotere schaal. Zo zijn er bijvoorbeeld waterbassins die in de zomer worden verwarmd door zonnewarmte en die warmte opslaan voor gebruik in de winter. Dit kan een duurzame en efficiënte manier zijn om warmte op te slaan en te gebruiken voor verwarming van gebouwen. Voor de eigenaren van MKB-bedrijven met grotere panden kan dit een mooie oplossing zijn om energie te besparen en de kosten te drukken.
Zout en Basalt
Maar er zijn ook innovatieve en minder bekende methoden om energie op te slaan. Eén daarvan is het gebruik van zout. Ooit gedacht dat hetzelfde spul dat je op je frietjes strooit kan helpen om energie op te slaan? Zout heeft namelijk de eigenschap om warmte vast te houden en langzaam weer af te geven. In een zoutbatterij wordt elektrische energie omgezet in thermische energie en opgeslagen in gesmolten zout. Wanneer er energie nodig is, wordt het proces omgekeerd en wordt de warmte weer omgezet in elektriciteit. Zoutbatterijen hebben een lange levensduur en zijn milieuvriendelijker dan sommige andere batterijtypes.
Tot slot is er nog een andere vernieuwende opslagmethode die gebruik maakt van basalt, een vulkanisch gesteente. Basalt heeft een hoge warmtecapaciteit en kan, net als zout, energie opslaan in de vorm van warmte. Bij deze methode wordt elektriciteit gebruikt om lucht of water te verhitten, dat vervolgens wordt gepompt door een opslagtank gevuld met basaltstenen. De warmte wordt opgenomen door de stenen en kan op een later moment weer worden afgegeven door het proces om te keren. Hoewel dit nog een relatief nieuwe technologie is, zijn de eerste resultaten veelbelovend en biedt het een duurzaam alternatief voor traditionele energieopslag.
Wat werkt voor mij?
De meest geschikte opslagmethode voor jouw bedrijf hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen kunnen energieopslagmethoden bijdragen aan het verlagen van de energiekosten, maar dit dient vooraf zorgvuldig te worden doorgerekend voor jouw specifieke situatie. Daarnaast draagt energieopslag bij aan een duurzamere en groenere bedrijfsvoering. Het opslaan van zelfopgewekte duurzame energie is beter dan het teveel inkopen van gas of elektriciteit. Met zoveel innovatieve oplossingen op de markt wordt het steeds eenvoudiger om die ongrijpbare energie te beheersen en optimaal te benutten.
Dus, of je nu kiest voor een batterij, waterbassin, zoutvat of basalttoren, de mogelijkheden voor energieopslag en CO2-reductie zijn enorm. Als je de juiste oplossing voor jouw bedrijf vindt, ben je misschien wel in staat om die spreekwoordelijke bliksem in een fles te vangen – en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere toekomst.