Halen wij een 5,5 voor de energietransitie?

https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2022/05/jason-blackeye-KRWfiWPqbq8-unsplash-1280x698.jpg

Iedereen kent het gevoel wel. Je zit als 14-jarige in de 3e klas en je hebt morgen een SO-geschiedenis waar je nog niets voor gedaan hebt. Het is inmiddels 15:00 uur en het liefst zou je wat leuks gaan doen met je vrienden of gewoon lekker op de bank hangen. Geen zin in school. Om 16:30 besluit je te beginnen en je schrikt je wild. Moet ik echt zó veel pagina’s doorspitten? Heb ik het wel goed begrepen tijdens de les? Uiteindelijk ben je tot 21:30 uur ’s avonds bezig en hoop je maar dat het genoeg zal zijn.

Dit gevoel, het gevoel dat je hoopt het nog net te halen, is vergelijkbaar met hoe het gaat met de energietransitie in Nederland. Zo’n 80% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot is (in)direct gelinkt aan de energiesector (Internationaal Energie Agentschap, 2020). Dit weten we al een tijd. Toch moet er nu ineens van alles gebeuren. Verplicht zonnepanelen op het dak van je bedrijf als het dakoppervlak groter is dan 250 m² vanaf 2025. Verplicht een warmtepomp nadat je cv-ketel vervangen moet worden vanaf 2026. 35 terawattuur (10 biljoen wattuur) aan windmolenparken in Nederland in 2030. En naast dit moeten we nog veel meer. Allemaal met het doel om 55% minder CO2 uit te stoten in 2030 vergeleken met 1990. Oh ja, Russisch gas en olie, dat willen we ook niet meer. Het lijkt alsof we ontwaken uit een heerlijke comfortabele winterslaap. Nu moeten we binnen 8 jaar fit-for-55 worden.

Het CBS berekende dat een derde van alle geproduceerde elektriciteit in Nederland in 2021 kwam van hernieuwbare bronnen. Een heel mooi resultaat! Met z’n allen, burger en bedrijf, minder verbruiken door ‘de knop om te zetten’ scheelt zo’n 7% in de totale gasvraag aldus Minister Jetten in Buitenhof op 3 april 2022. Daarnaast worden vanaf 2023 ook de energie-intensieve bedrijven verplicht erkende maatregelen in te voeren met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar. Duurzame energieopwekking installaties plaatsen in de vorm van wind- en zonne-energie hoort hier ook bij.

Je herinnert het je vast nog wel, dat je net een 5,5 haalde voor dat SO’tje. Het kwam allemaal goed en je had gelukkig geen tekorten voor geschiedenis dat jaar. Je ouders vonden wel dat je wat harder had kunnen studeren, maar ach, hij was binnen. Er rest maar één vraag: halen wij ook de 55% in 2030? Volgens het PBL koersen we nu af op een reductie van 34% in 2030. Kortom, we staan nog voor vele uitdagingen, waaronder het personeelstekort, de levering en winning van materialen en mineralen en een overbelast elektriciteitsnet. Meer hierover in de blog van volgende maand.

Laat een reactie achter