Energieprijzen | Invloed van buitenaf

11 november 2021Geschreven door admin0
https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2021/11/pexels-radik-12875591-1280x853.jpg

De energieprijzen. Momenteel dagelijks onderwerp in het nieuws. Energieleveranciers vallen om, fabrieken komen stil te liggen, prijsverhogingen worden vanwege de extremiteit eerder doorberekend dan gebruikelijk. Is het einde zoek, of is het licht aan het einde van de (gas)pijp?

Invloed van buitenaf

Nederland heeft jaren lang gebruik gemaakt van de gasvelden in Groningen. Dit leidde tot bodemverzakking met aardbevingen als gevolg. In 2014 wordt de gaswinning, vanwege deze aardbevingen, beperkt. De invloed van buitenaf wordt dus groter. Externe factoren zijn vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Zo kan een (extreem) koude winter leiden tot een hogere vraag naar gas. Dit zal een opwaartse reactie veroorzaken in het prijsniveau. Nederland houdt om deze reden een gasvoorraad aan. In de winter kunnen we er dus warmpjes bij blijven zitten. Echter moet deze wel aangevuld worden. Waar we eerder gebruikt maakt van ons eigener Groninger gas, halen we het (laagcalorische) gas steeds meer van buitenaf. Rusland is hierbij een belangrijke bron.  Hier zwaait het staatbedrijf Gazprom met de scepter.

Gazprom

Deze is goed voor een derde van de gasleveranties aan Europa. Doordat de gaskraan vanuit Rusland langzaam maar zeker dichter en dichter werd gedraaid zijn er in 2021 extreme prijsniveaus gehaald. Als gevolg hiervan zijn o.a. Nederlands energieleveranciers omgevallen en verschillende fabrieken in Brabant stil komen te liggen.

Daling is ingezet

Oktober 2021 wordt er een toezegging gedaan dat de kranen weer open gaan. 8 november wordt genoemd als datum dat de Europese gasvoorraden weer op niveau zijn. Direct nadat dit nieuws bekend wordt reageert de markt met een zucht van opluchting. Nadat de prijzen ruim een jaar onafgebroken zijn gestegen, wordt er een flinke daling ingezet. Alsnog zijn de prijzen ruim 4 maal wat als gemiddeld genomen mag worden. Echter laat dit wel de afhankelijkheid zien van de invloeden van buitenaf. En hoe lang we deze daling aanhouden blijft ook maar de vraag. Want als de winter ons met extreem koude temperaturen weet te verassen. Dan kan het zo maar zijn dat de vraag het aanbod als nog weet te overstijgen.

Transport vanuit Rusland

De vraag waarom Rusland behouden is geweest mag gesteld worden. Het vermoeden hierbij gaat in de richting van de Nord Stream 2 gasleiding. Deze leiding (in eigendom van Gazprom) loopt van Rusland naar Europa. Dit pijpleidingsproject heeft wel wat tegenslagen te voorduren. Allereerst moet de situatie wat verder toegelicht worden. Want dit project is al controversieel. Dat kom opdat de VS bang is dat Europa hiermee te  veel afhankelijk wordt van Russisch gas. Nu is er binnen Europa een wet die stelt dat het bedrijf dat gas produceert niet hetzelfde bedrijf zijn dat het transporteert. Maar Gazprom is het hier (natuurlijk) niet mee eens. Die bestelen deze maatregel als “discriminerend”. Het Russische staatsbedrijf betoogde dat de regels, die in 2019 nog zijn aangepast, waren bedoeld om Nord Stream 2 onmogelijk te maken. De EU-regels blokkeren ook de gastoevoer via Nord Stream 2 niet, maar maken het wel extra ingewikkeld.

 

admin

Laat een reactie achter