De informatieplicht: een stap richting een klimaatneutraal Nederland. Zoals u misschien weet, is als doel gesteld dat Nederland in 2050 geheel klimaatneutraal moet zijn. Ons land is daarom volop bezig met het bedenken en implementeren van ideeën om dit gestelde doel te behalen. Echter kan de regering dit niet alleen. Daarvoor is ook de hulp van u, de ondernemer nodig. Daarom heeft de overheid de informatieplicht energiebesparing tot het leven geroepen. Een plicht die al vanaf juli 2019 al vaststaat. Voordat u schrikt en denkt: “huh?” “een plicht…. vanaf 2019 al?” Wees gerust, in deze blog kunt u alles lezen over deze plicht. Wat is de informatieplicht? Wat zijn de voorwaarden? Wanneer moet ik er aan voldoen en hoe?
Inhoudsopgave
Wat is de informatieplicht?
De informatieplicht energiebesparing is onderdeel van de Wet milieubeheer. Deze wet bestaat al sinds 1993, maar is sinds 2019 aangepast. Nu zijn bedrijven en instellingen verplicht die meer dan 50.000 kWh stroom en/of 25.000 m3 gas verbruiken aan te geven welke energiebesparende maatregelen zij hebben genomen. Dit dient gerapporteerd te worden via de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Rapporteren verloopt via eHerkenning niveau 1 of hoger. De RVO heeft Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) opgesteld per branche. Andere woorden voor informatieplicht energiebesparing zijn bijvoorbeeld: energiebesparingsplicht, informatie en energiebesparingsplicht, infoplicht of informatieplicht. Waarom is er eigenlijk een informatieplicht energiebesparing?
Klimaatakkoord
Het klimaatakkoord is een belangrijk onderdeel van het klimaatbeleid in Nederland. Het klimaatakkoord is een grote stap richting de aanpak van de klimaatverandering. Onder andere hiermee wil Nederland de uitstoot van CO2 reduceren tot 55% ten opzichte van 1990.
Een aantal afspraken in het klimaatakkoord zijn:
- In 2030 komt 70% van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Dit wordt behaald door windturbines op zee, windparken, zonneparken en zonnepanelen. Rekening houdende met de toename van de behoefte die stijgt binnen de elektriciteit.
- In 2050 moeten er 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af. Dit is haalbaar door plannen voor onder andere isoleren en gebruik maken van duurzame warmte en elektriciteit.
- In 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen woningen van het aardgas af zijn.
- In 2050 moet de landbouw en het landgebruik volledig klimaatneutraal zijn.
Gehele klimaatakkoord doorlezen? Klik dan hier!
Verandering klimaatakkoord
De Europese Raad heeft een akkoord bereikt om het CO2-reductiemodel voor de Europese Unie te verhogen naar 55 procent. Eerst was het doel namelijk 49% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990. Nu is dat verschoven naar 55%. Werk aan de winkel dus. Daarom zal er alleen maar harder gewerkt moeten worden om de klimaatdoelen te bereiken. Wat betekent dat omtrent de informatieplicht?
Directe invloed heeft dit niet (tot nu toe). Er zijn nog geen uitspraken gedaan over de impact op de plicht. Wel kan het zo zijn dat de controles versneld gaan worden. Dit, zodat er meer vaart zit in het proces en dit zo snel mogelijk van het lijstje kan van de overheid, om weer ruimte te maken voor nieuwe plannen.
Voor wie geldt de plicht?
Verbruikt een bedrijf of instelling meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ gas per jaar? Dan moet die voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Dit had u officieel moeten doen vóór 1 juli 2019. Vanaf 1 juli 2019 is de plicht eigenlijk al ingegaan. Maar sinds kort wordt er streng op gecontroleerd. Dit komt (naar alle waarschijnlijkheid) door de bijstelling van het doel in het klimaatakkoord. Heeft u de informatieplicht nog niet uitgevoerd? Klik dan hier voor de opties!
Wat is EML?
De Erkende maatregelenlijsten (EML) komen voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei (2013). Hierbij gaat het om maatregelen die een terugverdientijd hebben van 5 jaar of minder. Er zijn in totaal 19 verschillende lijsten verdeeld over hetzelfde aantal branches. De lijsten bevatten branche specifieke eigenschappen die u op weg helpen naar duurzaam ondernemerschap. U draagt hiermee een steentje mee aan een duurzaam Nederland. Daarnaast zorgt u voor een langer termijn kostenreductie voor uw organisatie. Wilt u een voorbeeld zien van een Erkende maatregellijst? Neem een kijkje, klik hier!
Hernieuwbare energie geen maatregel
Waarom wij hier een apart kopje voor hebben gemaakt is, omdat we extra nadruk willen leggen op het feit dat hernieuwbare energie géén
energiebesparende maatregel is. Het gaat bij de informatieplicht namelijk om het verminderen van het energieverbruik. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld: isoleren, aanwezigheidsschakelaars of ledverlichting.
Gemeentes
Uitvoering van de controles van de informatieplicht energiebesparing is onderdeel van de Wet Milieubeheer en dient uitgevoerd te worden door gemeentes en omgevingsdiensten. De informatieplicht energiebesparing wordt aangestuurd via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Van de gemeentes en omgevingsdiensten wordt verwacht dat ze de uitvoering van toezicht en controle op zich te nemen. De onderstaande verantwoordelijkheden en taken liggen bij de gemeentes:
- A. Administratief onderzoek energiebesparingsplicht.
• B. Administratief toezicht informatieplicht.
• C. Uitvoeren fysiek en administratief toezicht op locatie.
• D. Administratieve handhaving informatieplicht.
• E. Beoordelen rapportages informatieplicht.
• F. Informatie gestuurd toezicht voorbereiden.
• G. Toezicht uitvoeren bij bekende eenvoudige* bedrijven en instellingen.
• H. Toezicht uitvoeren bij bekende complexe* bedrijven en instellingen
• X. Bestaande externe capaciteit inzetbaar maken
Organisaties die erkend zijn door de RVO, zoals Energy Department zijn bevoegd ondersteuning te bieden met deze taken. Maar hoe gaat het verloop van de controles bij de informatieplicht?
Controles besparingsplicht
Om de controles uit te voeren, worden van tevoren de bedrijven opgedeeld in categorieën. Het gaat om de volgende:
- R1 (Hoogste prioriteit): Dit zijn bedrijven die aangeven dat er één of meerdere erkende maatregelen te vinden in de Erkende maatregelenlijsten nog niet zijn uitgevoerd.
- R2 (Nadere beoordeling): Het gaat hier om inrichtingen die aangeven (gedeeltelijk) de maatregelen uitgevoerd te hebben. Ook deze is weer onderverdeeld in 3 categorieën:
- R2A: Een bedrijf valt onder deze categorie als er minstens één alternatieve maatregel is uitgevoerd in plaats van een erkende.
- R2AG: Bij deze gaat het er om dat het bedrijf minstens één erkende maatregel (gedeeltelijk) heeft uitgevoerd en ten minste een alternatieve maatregel.
- R2B: informatieplicht is ingediend zonder EML.
- R3 (In principe voldaan): Deze geeft aan dat alle toepasselijke erkende maatregelen uit hun bedrijfstak geheel zijn uitgevoerd.
Ook kan het zijn dat een maatregel niet toepasselijk is, het gaat dan om de volgende situaties:
- De activiteit wordt niet uitgevoerd op het bedrijf
- Als bepaalde economische randvoorwaarden niet van toepassing zijn
- Als bepaalde technische randvoorwaarden niet van toepassing zijn
- De uitgangssituatie van de erkende maatregel niet van toepassing is
Kijk op onze site voor alle Erkende maatregellijsten per branche. Klik hier!
Ervaring bij de uitvoering van de controles
Ook wij bij Energy Department zijn dus samen met een omgevingsdienst aan de slag gegaan met de controles. In dit geval gaat het om de omgevingsdienst Arnhem. Twee van onze werknemers zijn hiermee aan de slag gegaan. Zie hieronder de ervaring van een van de uitvoerende dhr. Van Schagen:
“Hoe kom je erachter of een ketel wel HR is? Wat voor soort verlichting hangt er? En zit er wel isolatie in de muur? Allemaal vragen die komen kijken bij het controleren van bedrijven op energiebesparende maatregelen.
Met een rugzak vol ervaring met de informatieplicht begon ik vol enthousiasme aan mijn eerste controles in Arnhem. Dat betekent vroeg op, koffie in de auto en radio aan.
Logischerwijs is elk gebouw anders. Maar dat ik platen uit het plafond weg moest halen om bij een ketel te komen had ik niet verwacht. Door de warmwaterleidingen te volgen kwam ik erachter dat de ketel verstopt zat tussen het dak en het plafond, en dat je daar niet zo 1-2-3 bij komt. Maar hoe weet je dan of het een HR ketel is?
Meestal kan je daarachter komen door het merk en type op te zoeken, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. De ruimte was natuurlijk hartstikke donker en foto’s van deze afstand met flits waren niet scherp. Toch zette ik mijn beste beentje voor en probeerde in ieder geval één goede foto van het merk te maken. Na een kwartier ploeteren had ik een foto waarmee ik hoopte iets te kunnen vinden, om vervolgens door een aardige medewerkster erachter te komen dat er gewoon een map lag waarin stond dat dit een HR ketel was.
Zo. Opgelost. Op naar de volgende maatregel.”
Zelf ondernemen
Wilt u zelf de informatieplicht energiebesparing uitvoeren? Dat kan, hou wel rekening met het volgende:
- Eherkenning is nodig, die zou u nog moeten aanvragen. Daarbij duurt het 2 á 3 werkdagen voordat de inlog binnen is.
- De uitvoering kost tijd en moeite. Een aanvraag van de informatieplicht duurt ongeveer 10 uur.
- Lastige en technische De energiebesparingsplicht bevat moeilijke vragen, sommige vragen hebben expertise nodig en vergen dan onderzoek of het inschakelen van hulp van een expert.
Toch het hef zelf in handen nemen? Dat kan! Wij hebben een gedetailleerd stappenplan op onze website staan. Klik hier voor het stappenplan!
Informatieplicht uitbesteden
U kunt er ook voor kiezen om de informatieplicht energiebesparing uit te besteden aan een externe partij. Energy Department bijvoorbeeld! Wij kunnen de aanvraag geheel uit handen nemen. Hiervoor hebben wij al een actieve Eherkenning en zullen alle vragen door onze experts behandeld worden. Het risico op fouten hierbij lager. Wilt u meer weten over uitbesteding van de plicht? Klik dan hier!