Vermindering energiebelasting (heffingskorting)
De vermindering energiebelasting was voorheen de heffingskorting. Het wordt ook wel teruggave energiebelasting genoemd. U ontvangt dit bedrag van de overheid. Zij ziet namelijk het gebruik van energie als een basisbehoefte.
Vermindering alleen voor aansluiting met verblijfsfunctie
Iedere elektriciteitsaansluiting met een verblijfsfunctie heeft recht op heffingskorting . Er is sprake van een verblijfsfunctie als er een bedrijf gevestigd is of als het om een woning gaat. Elektriciteitsaansluitingen zonder verblijfsfunctie zijn bijvoorbeeld een onbemand toilet of een garagebox.
Hoogte van de heffingskorting
Ieder jaar bepaalt de overheid de hoogte van de heffingskorting. Het is een vast bedrag die geldt voor 365 dagen. Voor 2020 komt dit neer op een jaarbedrag van € 435,68 exclusief btw. De energieleverancier verrekent de volledige heffingskorting op de jaarafrekening met de stroomkosten, omdat niet ieder bedrijf gas afneemt. Op deze manier kunnen ze alsnog gebruik maken van de teruggave energiebelasting.
Vermindering energiebelasting bij laag verbruik?
Als u weinig stroom afneemt van het energienet, doordat u bijvoorbeeld zonnepanelen heeft, krijgt u evengoed teruggave energiebelasting Dit is namelijk niet afhankelijk van hoeveel energie u verbruikt. Zijn de totale kosten die u betaalt voor energie lager dan het bedrag van de vermindering energiebelasting, dan krijgt u zelfs geld toe.
Andere factoren die de hoogte van de heffingskorting beïnvloeden
Naast het onderscheid tussen aansluitingen met en zonder verblijfsfunctie en de jaarlijkse bepaling door de overheid, zijn er nog andere factoren die de hoogte van de heffingskorting kunnen beïnvloeden. Zo kan de heffingskorting verschillen voor verschillende categorieën verblijfsfuncties, zoals woningen, bedrijfspanden, of specifieke soorten bedrijven. Daarnaast kunnen er regionale of lokale verschillen zijn in de hoogte van de heffingskorting, afhankelijk van gemeentelijke of provinciale beleidsmaatregelen.
Toepassing van de vermindering energiebelasting bij collectieve voorzieningen
Voor collectieve voorzieningen, zoals appartementencomplexen of bedrijfsverzamelgebouwen, wordt de vermindering energiebelasting vaak verrekend via de Vereniging van Eigenaren (VvE) of de eigenaar/beheerder van het gebouw. In deze gevallen wordt de totale heffingskorting verdeeld over de individuele aansluitingen op basis van de verhouding van het individuele energieverbruik tot het totale verbruik van het gebouw.
Vragen over de vermindering energiebelasting
Heb je nog vragen over de vermindering energiebelasting of wil je meer informatie over hoe dit precies wordt toegepast in jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundige energieadviseurs staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden en je te voorzien van persoonlijk advies op maat.
Met de vermindering energiebelasting kun je aanzienlijk besparen op je energiekosten. Zorg er daarom voor dat je optimaal gebruikmaakt van deze regeling en laat geen geld liggen!