Wat is de voorschotnota energie

De voorschotnota energie bestaat uit het maandelijkse bedrag wat u betaalt voor uw energie. Dit wordt ook wel voorschotnota, voorschotbedrag of termijnbedrag genoemd.

Waar bestaat het voorschotbedrag energie uit?

Het termijnbedrag zijn de kosten voor het verbruiken van energie. Dit is een voorschot, omdat de energieleverancier een inschatting maakt van wat u in het komende jaar aan energie gaat verbruiken. Een energieleverancier weet na een jaar pas wat uw werkelijke energieverbruik is. Dat maakt dat het termijnbedrag ook wel een voorschotnota of voorschotbedrag wordt genoemd. De kosten bestaan uit leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelasting.

Energiebelasting is een heffing die iedereen betaald over iedere kubieke meter gas (m³) en over elke kWh elektriciteit die verbruikt wordt. Dit de prijs die u betaalt voor iedere m³ en kWh bestaat bij beide uit ongeveer een derde van de prijs.

Leveringskosten zijn de kosten die u betaalt voor elke kWh en m³ die u verbruikt. Hierin zijn verschillende mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor een vaste tarieven, waarin het tarief niet veranderd of variabele tarieven, waarin het energietarief wel kan veranderen elke dag.

Netbeheerkosten zijn de kosten die u voor het transport en onderhoudt van uw energie betaald. De kosten voor het onderhoud betaal je voor het energienet.

Over alle kosten gaat er 21% BTW.

MKB of ZZP’er?

Dan valt u onder  het leveranciersmodel. Dit betekent dat u de kosten alleen aan de energieleverancier hoeft te betalen. De netbeheerderskosten zijn hierin opgenomen. Echter ligt het bij grootzakelijke klanten iets anders. Grootverbruikers vallen onder het netbeheerdersmodel. Zij betalen zowel de energieleverancier voor de leveringskosten en de netbeheerder voor de netbeheerkosten.

Voorschotnota energie verlagen

Veel bedrijven hebben bij de organisatie tijdelijk de deuren moeten sluiten als gevolg van het Coronavirus. De vaste lasten blijven echter gewoon doorlopen, zo ook de energiekosten. Energy Department bemiddelt met uw energieleverancier om uw energienota te verlagen. Hierdoor heeft u nu minder uitgaven. Wij bemiddelen in deze tijden dit kosteloos voor u. Ook als u geen klant bent van ons. Klik hier!

Voorschotnota

Overzichtstabel voorschotnota

OnderwerpBeschrijving
Wat is de voorschotnota energieMaandelijks bedrag voor energieverbruik, ook wel voorschotbedrag of termijnbedrag genoemd.
Samenstelling van het voorschotbedragKosten voor energieverbruik inclusief leveringskosten, netbeheerkosten, energiebelasting en BTW.
MKB of ZZP’erOnderscheid tussen leveranciersmodel voor MKB/ZZP’ers en netbeheerdersmodel voor grootzakelijke klanten.
Voorschotnota energie verlagenMogelijkheid om het voorschotbedrag te verlagen, bijvoorbeeld door het aanpassen van het energieverbruik of het selecteren van gunstigere tarieven bij een nieuwe leverancier.

Veelgestelde vragen over de voorschotnota energie:

  1. Hoe wordt het voorschotbedrag energie berekend?
    • Het voorschotbedrag wordt berekend op basis van een schatting van uw energieverbruik voor het komende jaar. Dit omvat kosten voor levering, netbeheer en energiebelasting.
  2. Kan ik het voorschotbedrag energie aanpassen als mijn verbruik verandert?
    • Ja, als uw verbruik aanzienlijk verandert, kunt u contact opnemen met uw energieleverancier om het voorschotbedrag aan te passen. Dit kan voorkomen dat u te veel betaalt of te veel geld terugkrijgt bij de jaarafrekening.
  3. Welke invloed heeft het voorschotbedrag op mijn totale energiekosten?
    • Het voorschotbedrag is een maandelijks bedrag dat u betaalt voor uw energieverbruik. Het heeft dus directe invloed op uw cashflow en budgettering.
  4. Wat zijn de gevolgen van het niet betalen van de voorschotnota energie?
    • Het niet betalen van uw voorschotnota kan leiden tot achterstallige betalingen en uiteindelijk tot afsluiting van de energielevering. Het is daarom belangrijk om uw energierekening op tijd te betalen of een betalingsregeling te treffen met uw energieleverancier.
  5. Kan ik onderhandelen over het voorschotbedrag met mijn energieleverancier?
    • Ja, in sommige gevallen is het mogelijk om te onderhandelen over het voorschotbedrag, vooral als uw werkelijke verbruik significant afwijkt van de schatting van uw energieleverancier.
  6. Wordt de voorschotnota energie automatisch aangepast bij een verandering van energieleverancier?
    • Nee, wanneer u van energieleverancier verandert, moet u zelf contact opnemen met uw nieuwe leverancier om het voorschotbedrag aan te passen aan uw verwachte verbruik.